Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ανοίγει εκτός απροόπτου, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον
Ιανουάριο στη Βουλή, η αυλαία της αποκλειστικά ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα πέφτει η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών που μέχρι σήμερα, κατά ένα μέρος τους, διεξάγονταν από τα Ειρηνοδικεία.
Στο εξής, τον λόγο θα έχουν οι πιστοποιημένοι από τους συλλόγους τους συμβολαιογράφοι όλης της χώρας (350 μέχρι σήμερα), οι οποίοι από τα γραφεία τους και μέσω του διαδικτύου έχουν αναλάβει να τρέξουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων με επισπεύδουσες, κατά κύριο λόγο, τις τράπεζες και δευτερευόντως πλειστηριασμούς ακινήτων με επισπεύδοντες ιδιώτες.

Καθημερινά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας πλειστηριασμών μεταπίπτουν ολοένα και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εκτελεστούν μέσω των Ειρηνοδικείων και ήδη ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 1.500.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταπίπτουν και προγράμματα πλειστηριασμών ανεξαρτήτως από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης, ενώ έχουν συμπτυχθεί χρονικά και οι προθεσμίες αναγγελίας των πλειστηριασμών.
Μάλιστα, εάν τυχόν υπάρξει εμπλοκή στη διεξαγωγή πλειστηριασμών σε τοπικές περιφέρειες ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες να επιλέξουν για τη διεξαγωγή του πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που ανήκει στον συμβολαιογραφικό σύλλογο της πρωτεύουσας.
Η πιστοποίηση των συμβολαιογράφων όλης της χώρας γίνεται με απλή αίτηση στο συμβολαιογραφικό σύλλογο της Αθήνας, ενώ το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου που θα διενεργεί ένα πλειστηριασμό δεν θα αναρτάται στο διαδίκτυο και θα είναι σε γνώση μόνον των δικαστικών επιμελητών.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης του προγράμματος προσαρμογής που συνέταξαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, τα προγράμματα πλειστηριασμών, από ελάχιστα έως μηδενικά το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να αυξηθούν γεωμετρικά από τον Μάρτιο και να φτάσουν τα 1.000 ανά μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο και τα 2.000 ανά μήνα το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
Στόχος του νέου τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών είναι από τη μία να αποφευχθούν φαινόμενα ακύρωσης πλειστηριασμών λόγω αντιδράσεων από συγκεκριμένες συλλογικότητες και από την άλλη να δοθεί η δυνατότητα ακόμη και σε ξένους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μέσω του διαδικτύου.
Οπως προβλέπει ο νόμος αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διεξάγονται πλέον από 1ης Μαΐου και οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που θα διενεργούνται με επισπεύδουσες την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών.

 
Top