ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ!
 ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ...
 
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται σε άρθρο της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό από τις συντάξεις των ηλικιωμένων.

Αυτή η «εξάρτηση», όπως χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα, αποτυπώνει τις θυσίες πολλών Ελλήνων, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων το 2018 και το 2019. Οι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά ένα πέμπτο και πρόκειται για την 13η μείωση από την αρχή του προγράμματος το 2010.
«Είναι τόσο μεγάλο το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βασίζεται στις συντάξεις, που οι δαπάνες για αυτές έχουν ξεπεράσει σε έκταση άλλες μορφές κοινωνικών δαπανών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για να αντιμετωπιστούν οι πληγές που μαστίζουν την Ευρώπη: όπως για παράδειγμα η φτώχεια, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η ανισότητα εισοδήματος και η μη ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού για τη σημερινή οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο το οποίο φιλοξενεί αρκετές προσωπικές ιστορίες.
Οι συντάξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της WSJ, αντιπροσωπεύουν σήμερα το 17,4% του ΑΕΠ, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εργασίας, και πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Παρά τις διαδοχικές περικοπές, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους κατά την κρίση, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, αναφέρει η Καθημερινή.
«Ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα, οι συντάξεις εξακολουθούν να στηρίζουν τους πολίτες την ώρα που το υπόλοιπο σύστημα πρόνοιας «λείπει» σε αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης. Η Ιταλία και η Πορτογαλία επίσης δαπανούν περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ για συντάξεις, σε σύγκριση με το λιγότερο από 12% στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Στην Ισπανία, σχεδόν οι μισοί ηλικίας 65 ετών και άνω, παρέχουν οικονομική βοήθεια σε οικογενειακά μέλη. Στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι νέοι συνταξιούχοι ξεπερνούν τους νεοεισερχόμενους σε χώρους εργασίας. Η Ελλάδα αριθμεί σήμερα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους έναντι ενός ενεργού πληθυσμού 3,5 εκατομμυρίων», επισημαίνει το άρθρο της WSJ και καταλήγει:
«Με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την ανεργία στο 21%, οι συνταξιούχοι παρέχουν την κύρια πηγή εισοδήματος για το ήμισυ των κατοίκων της χώρας».
 
Top