Ενώ έρχονται 88 νέα προαπαιτούμενα Σε δύο υποδόσεις τα 6,7 δισ - Δρομολογούνται οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος - Αύξηση ΦΠΑ σε πέντε νησιά από 1η Ιουλίου.Την πολιτική 
απόφαση για την εκταμίευση δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πήρε το 

χθεσινοβραδινό Eurogroup ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που είναι πιθανό να επιτρέψουν την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος είναι το μοντέλο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και συνδέει την ελάφρυνση χρέους, «εφόσον απαιτείται», με την ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

Το γενικό πλαίσιο είναι θετικό, ωστόσο υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως τη νύχτα της Δευτέρας και οι οποίες καταδεικνύουν τις δυσκολίες για τη χώρα και την κυβέρνηση.



40.000 πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα νησιά Πέρα από το «σπάσιμο» της δόσης, η διαρροή της Έκθεσης Συμμόρφωσης των Θεσμών (Compliance Report) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε «40.000 το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή από το 2019 ως το 2021 (σελ. 17).

Επίσης, και πάλι με βάση το Compliance Report (σελ 65), η Ελλάδα δεσμεύεται ότι φέτος τον Μάιο θα φέρει από το 2019 τη μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρω) «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση» εκτιμήσουν ότι αυτό απαιτείται για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει για αυτό τον κίνδυνο το Σάββατο μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.  

Επιπλέον το κείμενο προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για πλεόνασμα 3,5%  Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.

Η δόση και οι πλειστηριασμοί Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).

Τον Απρίλιο, όταν οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι «τρέχουν» απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα νέα προαπαιτούμενα  Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να τηρήσει τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018)

2.  Εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (Μάιος 2018).

3. Από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ) θα γίνονται ηλεκτρονικά.

4. Αν χρειαστεί θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

5. Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες. Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.

6. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

7. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.

8. Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

9. Ως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Ως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος. Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.      

10. Ως το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.  
 
Top