Την επόμενη θέση (μετά τις Eurobank και Alpha Bank ) στο «κομβόι» των πωλήσεων χαρτοφυλακίων με κόκκινα δάνεια, 
έκλεισε η Εθνική Τράπεζα καθώς θα πουλήσει δάνεια αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ενώ αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, το ποσό φθάνει στα 5,2 δισ.!
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Morgan Stanley, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, έχει ήδη αποστείλει πληροφορίες σε σειρά επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Τo προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια περίπου 200 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια (περίπου 1,1 δισ.), κάρτες (περίπου 5 εκατ.) καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), ύψους περίπου 4 εκατ.
Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10 χιλ. ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα 7 χρόνια.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα, ως όφειλε, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Οι οφειλές όσων ανταποκρίθηκαν εξαιρέθηκαν από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.
Από την αρχική (πριν τους τόκους) απαίτηση των 2 δισ, λιγότερα από 1 δισ. είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά.
 
Top