Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.
Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, με την περίοδο αιχμής για τη γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο να εκτείνεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:
Πυρετό (συνήθως υψηλό)
Σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια
Γενικευμένη αδυναμία
Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια
Πονοκέφαλο
Ξηρό βήχα
Πονόλαιμο και υδαρή απαλλαγή από τη μύτη (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
Έμετο ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά
Ποια είναι η περίοδος επώασης της γρίπης στους ενήλικες;
Η περίοδος επώασης είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων της ασθένειας. Η περίοδος επώασης για τη γρίπη είναι από δύο έως τέσσερις ημέρες.
Είναι γρίπη ή κρυολόγημα;
Πολλοί άνθρωποι συχνά και λανθασμένα συγχέουν τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης.
Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα άτομα με γρίπη αρρωσταίνουν πιο ξαφνικά, φαίνονται πολύ πιο άρρωστα και αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση από εκείνα με ένα κοινό κρυολόγημα. Έχουν υψηλότερο πυρετό, πόνους στο σώμα, κόπωση και ξηρό βήχα. Από την άλλη η καταρροή, ή η βουλωμένη μύτη είναι πιο συχνά συμπτώματα που με το κοινό κρυολόγημα.
Ποια είναι η διάρκεια της γρίπης στους ενήλικες;
Η ασθένεια από απλή γρίπη διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες στους περισσότερους ενήλικες. Ο βήχας και το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από την ασθένεια. Επιπλοκές όπως η πνευμονία μπορεί να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που θα κάνει την όλη περίοδο αδιαθεσίας αρκετά μεγαλύτερη.
Γενικά, πάντως, τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2 έως 5 ημέρες. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ημέρες, ενώ τα άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία και κόπωση, μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.
Τα μικρά παιδιά και τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεγάλης ηλικίας άτομα κλπ) βρίσκονται σε κίνδυνο για επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα και να πεθάνουν από τη γρίπη.
Ποια είναι η μεταδοτική περίοδος της γρίπης στους ενήλικες;
Ένα άτομο με γρίπη είναι μεταδοτικό για μέχρι και 7 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας, αν και ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στις σωματικές του εκκρίσεις (όπως το φτέρνισμα και ο βήχας) μέχρι και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα.
Σε νεαρά παιδιά, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και μέσα στην δεύτερη εβδομάδα της ασθένειας.
Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας, οι ειδικοί συνιστούν σε κάθε ασθενή να παραμένει στο σπίτι του μέχρι και 24 ώρες αφότου έχει φύγει ο πυρετός.
http://www.emedicinehealth.com
Συμπτώματα: Γρίπη Κρυολόγημα
Έναρξη συμπτωμάτων: Απότομη Βαθμιαία
Πυρετός: Συνήθης; διαρκεί 3-4 ημέρες Σπάνιος
Κρυάδες: Αρκετά συχνά Σπάνια
Κόπωση, αδυναμία: Συνήθης Περιστασιακά
Φτάρνισμα: Περιστασιακά Συχνά
Βουλωμένη μύτη: Περιστασιακά Συχνά
Πονόλαιμος: Περιστασιακά Συχνά
Πονοκέφαλος: Συχνός Σπάνιος
10 τρόφιμα για να φάτε όταν έχετε γρίπη, που θα σας βοηθήσουν πολύ να την αντιμετωπίσετε:
Παγωτίνια φρούτων
Μπορούν να καταπραΰνουν το λαιμό σας όταν είναι πληγωμένος, πρησμένος ή ξηρός. Σας κρατούν επίσης ενυδατωμένους, κάτι που είναι σημαντικό όταν καταπολεμάτε τη γρίπη. Η λήψη αρκετών υγρών διατηρεί την βλέννα σας λεπτή και διευκολύνει την αποσυμφόρηση. Ψάξτε για παγωτίνια από 100% χυμό φρούτων για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε θρεπτικά συστατικά και όχι νερό ζάχαρης. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δικές σας παγωμένες μπάρες.
Σάντουιτς γαλοπούλας
Έχει άπαχη πρωτεΐνη, είναι ένα βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Και παρόλο που ίσως δεν αισθάνεστε, η κατανάλωση τροφών αυξάνει την ενέργεια του σώματός σας και καταπολεμά την ασθένεια.
Χυμός λαχανικών
Επειδή ίσως δεν έχετε διάθεση να φτιάξετε και να φάτε μια σαλάτα ενώ αναρρώνετε από τη γρίπη, δοκιμάστε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Θα φορτώσετε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού σας.
Επιθυμείτε μια γλυκιά γεύση; πιείτε 100% χυμό φρούτων.
Κοτόσουπα
Σας βοηθά να πάρετε τα υγρά που χρειάζεστε και είναι θρεπτική. Μερικά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση. Η ζεστή σούπα κοτόπουλου μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που οι τρίχες στη δίοδο της μύτης σας προστατεύουν το σώμα σας από τα βακτηρίδια και τους ιούς.
Σκόρδο
Εάν νιώθετε καλά, το σκόρδο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να προσθέσετε τρόφιμα όπως τη σούπα. Φαίνεται ότι έχει κάποια ικανότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να σας δώσει ελαφριά ανακούφιση από τη συμφόρηση.
Τζίντζερ
Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το στομάχι σας και τη ναυτία. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι καταπολεμά και τη φλεγμονή. Μπορείτε να το προσθέσετε σε τρόφιμα, είτε πρόσφατα τριμμένο είτε ως σκόνη.
Ζεστό τσάι
Πιείτε το πράσινο και το μαύρο τσάι για να πάρετε μερικά αντιοξειδωτικά. Αναπνεύστε τον ατμό για να καθαρίσετε την μύτη σας. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι και λεμόνι για να απαλύνουν τον πονόλαιμο σας.
Μπανάνα
Είτε την κόβετε φέτες είτε την τρώτε ολόκληρη, η μπανάνα είναι καλή για το στομάχι. Μπορεί να είναι καλό τρόφιμο εάν έχετε ναυτία, έμετο, και διάρροια.
Οι μπανάνες, μαζί με το ρύζι, το μήλο και τοστ, αποτελούν τη διατροφή BRAT - συχνά οι γιατροί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τα δοκιμάσουν όταν αναρρώνουν από τη γρίπη στομάχου και είναι έτοιμοι για στερεά τρόφιμα
Τοστ
Τα τοστ είναι βολικά τρόφιμα όταν καταπολεμάτε την ασθένεια. Συνδέονται καλά με τη σούπα κοτόπουλου.
Αντικαταστάσεις ποτών
Εάν η όρεξή σας έχει επανέλθει, δοκιμάστε ένα από αυτά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Ψάξτε για ποτά χωρίς λακτόζη που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και έχουν τουλάχιστον 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ).
Μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ETA.
Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ATA.
Μέλος Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργών Θυρεοειδούς (BAETS).
www.tsirigotakis.gr
info@tsirigotakis.gr
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 66 ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4619735