Το πλησιέστερο γειτονικό μας αστέρι έμεινε πολύ πιο πλούσιο ως σύστημα - και πολύ πιο περίεργο.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Astrophysical Journal Letters , ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ανακοίνωσαν ... αρκετά πράγματα, πραγματικά. Οι μεγαλύτερες και φωτεινότερες - κυριολεκτικά - των ανακαλύψεών τους είναι ένας δακτύλιος παγωμένης σκόνης γύρω από το πλησιέστερο αστέρι μας, το Proxima Centauri, το οποίο μοιάζει με την έκδοση της ζώνης Kuiper αυτού του συστήματος.


Η ζώνη Kuiper είναι ένας περιμετρικός δίσκος υλικού που περιβάλλει τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η ζώνη περιέχει βράχια και πάγους από το σχηματισμό των πλανητών του ηλιακού συστήματος, και περιλαμβάνει πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας. Όμως, το Proxima Centauri είναι ένα αστέρι πολύ μικρότερο από τον Ήλιο, οπότε η ζώνη σκόνης του κάθεται πολύ πιο κοντά, περίπου 1 έως 4 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο (που ονομάζεται αστρονομική μονάδα ή AU στο διάστημα). Και όταν εντοπίζονται αυτά τα είδη των ζωνών γύρω από τα αστέρια, είναι συχνά μια ισχυρή ένδειξη πλανητικού σχηματισμού.

Σύμφωνα με τον Ανγλάδα, «ο Εγγύτατος μπορεί να διαθέτει γύρω του ένα πολλαπλό πλανητικό σύστημα με μια πλούσια ιστορία αλληλεπιδράσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νεφών σκόνης. Οι περαιτέρω παρατηρήσεις μπορεί να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις και άλλων άγνωστων έως τώρα εξωπλανητών».
"Κατά τη γνώμη μου, αυτό που βρήκαμε στον Proxima Centauri προτείνει ένα περίπλοκο σύστημα που μπορεί να φιλοξενεί διάφορους πλανήτες", λέει ο Mayra Osorio του Ινστιτούτου Astrofisica de Andalucía..

Αυτό περιλαμβάνει το Proxima b, τον εξωπλανήτη μεγέθους Γης που ανακαλύφθηκε στο σύστημα Proxima Centauri τον Αύγουστο του 2016. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη δοκιμαστική ανίχνευση μέσα σε λίγα εκατομμύρια χιλιόμετρα αυτού του πλανήτη και περιστασιακές ενδείξεις για έναν πλανήτη μαζικού Κρόνου - "Περίπου 1,6 AU από το αστέρι. Αυτό το μεγαλύτερο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένας δακτυλιοειδής πλανήτης με 100 φορές τη μάζα της Γης, αν και αυτό αναφέρεται μόνο ως εξωτερική δυνατότητα.


Αυτή η εικόνα του ουρανού γύρω από το φωτεινό αστέρι Alpha Centauri AB δείχνει επίσης το πολύ πιο άσπρο κόκκινο νάνος αστέρι, Proxima Centauri, το πιο κοντινό αστέρι στο ηλιακό σύστημα. Η εικόνα δημιουργήθηκε από εικόνες που αποτελούν μέρος της έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2. Το μπλε φωτοστέφανο γύρω από το Alpha Centauri AB είναι ένα τεχνούργημα της φωτογραφικής διαδικασίας, το αστέρι είναι πραγματικά ανοιχτό κίτρινο σε χρώμα όπως ο Ήλιος. (Πιστωτική: ESO)

Αυτός ο γίγαντας του φυσικού αερίου, αν υπάρχει πράγματι, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ζώνης αυτής στη θέση της. Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Proxima υπόκειται σήμερα σε εντατικές ποσότητες μελέτης μέσω ενός προγράμματος κυνηγιού πλανητικού συστήματος που ονομάζεται RedDots, το οποίο παρακολουθεί τρεις κοντινούς "κόκκινους νάνους" αστέρια συμπεριλαμβανομένου του Proxima. Μελέτες από αυτή τη συνεργασία δεν αποκάλυψαν ποτέ την υπογραφή ενός τόσο μεγάλου πλανήτη γύρω από το αστέρι.

Πηγή: kavalarissa.eu

 
Top