Ακριβώς δύο μήνες έχουν περάσει από τις συνεντεύξεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύση Καλαματιανού, οι οποίοι δεσμεύονταν ότι σε «σε 20 με 30 ημέρες θα καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό».
Εξήντα έξι μέρες μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η ρύπανση στη Σαλαμίνα παραμένει σημαντική, η κολύμβηση είναι απαγορευμένη και οι αλιείς συνεχίζουν να έχουν μεγάλες απώλειες στον τζίρο τους.
Η μετακίνηση της ρύπανσης δεν φαίνεται να έχει σταματήσει παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου, καθώς για πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή στην περιοχή της Κακής Βίγλας στη Σαλαμίνα, η οποία είναι στην άλλη πλευρά από εκεί όπου έγινε το ναυάγιο. Περίεργο, επίσης, είναι ότι βρέθηκαν αυξημένα πετρελαιοειδή στην περιοχή του Μπάτη, στο Φάληρο, για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου!
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο συνεχίζει τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» δημοσιοποιώντας την επίσημη έκθεση των δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΛΚΕΘΕ μετά από 7 μετρήσεις(!) και σχεδόν δύο μήνες αναμονής, επιδεικνύοντας διαθέσεις διαχείρισης πληροφοριών. Ενδεικτικό είναι ότι τα στοιχεία της έκθεσης δεν τα έστειλε στους δημοσιογράφους όπως κάνει με κάθε ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά τα ανήρτησε επιμελώς κρυμμένα στο site του υπουργείου. «Δεν χτίζει το υπουργείο και το ΕΛΚΕΘΕ κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τους φορείς, όταν επιλέγει το πότε θα ανακοινώνει δημόσιες μετρήσεις! Είναι στοιχείο αδιαφάνειας να γίνεται επιλεκτική παρουσίαση γεγονότων και το υπουργείο να μεταφράζει ή να παραφράζει κατά το δοκούν επιστημονικά δεδομένα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.
«Ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα. Είμαστε χαρούμενοι που τα στοιχεία δείχνουν μείωση. Αλλά δεν είμαστε περήφανοι και για αυτό. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι που ακολουθήθηκαν οι φυσικοί νόμοι και αραιώθηκαν τα πετρελαιοειδή στο νερό όταν σταμάτησε η διαρροή. Ούτε μπορούμε να βαυκαλιστούμε ότι όλα πήγαν καλά επειδή έπεσαν οι τιμές. Ηταν δεδομένο ότι θα πέσουν. Το θέμα είναι αν έχει βγει κάποιο συμπέρασμα για το πώς θα αποφευχθεί ένα νέο ατύχημα», υποστηρίζει ο κ. Χαραλαμπίδης.
Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΛΚΕΘΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων παρουσιάζεται σταθερά μεγάλη μείωση στις τιμές των πετρελαιοειδών στις ακτές του Αργοσαρωνικού. Εξαιρέσεις είναι η παραλία της Κακής Βίγλας στη Σαλαμίνα, η οποία στη μέτρηση στις 29 Σεπτεμβρίου δεν έδειξε ρύπανση και ένα μήνα μετά στις 23 Οκτωβρίου είχε 3.1µg/L. Ιδια περίπτωση είναι η παραλία του Μπάτη, όπου καταγράφηκε πρώτη φορά ρύπανση στις 2 Νοεμβρίου με 17.2 μικρογραμμάρια πετρελαιοειδών ανά λίτρο. Αύξηση στη ρύπανση καταγράφηκε και στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου στις 23/10 είχαν μετρηθεί 3.5µg/L και λίγες μέρες μετά, στις 02/11, εντοπίστηκαν 16.5µg/L.
Στον Πειραιά η μεγαλύτερη τιμή είναι στον Τύμβο του Θεμιστοκλέους με 34.2µg/L. Σύμφωνα με την ερμηνεία του υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό συμβαίνει γιατί είναι μικρός περίκλειστος χώρος. Από τις πιο υψηλές τιμές που καταγράφονται στην τελευταία μέτρηση στις 2 Νοεμβρίου είναι στην περιοχή του Αγίου Κοσμά με 14,8 µg/L και στον Αστέρα Γλυφάδας με 16,5 µg/L.
Αναστασία Βαμβακά
avamvaka@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου