Οι απίστευτες εικόνες που τραβήχτηκαν από τον ουρανό έδωσαν μια νέα ματιά σε μερικές από τις 400 μυστηριώδεις δομές πέτρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένη ερημική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι περιορισμοί στη χώρα έχουν παρεμποδίσει την περαιτέρω έρευνα των αινιγματικών γεωμετρικών σχημάτων, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ηλικία έως και 7.000 ετών.
Με την άνοδο των δορυφορικών εικόνων και του Google Earth, αποκαλύφθηκαν νέες εικόνες , προσφέροντας νέες δυνατότητες διερεύνησης.
Τώρα, ένας κορυφαίος αρχαιολόγος έχει λάβει ειδική άδεια,για να πετάξει πάνω από τα πεδινά πεδία της περιοχής Harrat Khaybar, παρέχοντας τις πιο ξεκάθαρες εικόνες ακόμα, των αινιγματικών σχηματισμών.
Ο Dr David Kennedy, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, έχει περάσει σχεδόν 20 χρόνια μελετώντας τα «Έργα του Αρχαίου Ανθρώπου», όπως ονομάστηκε από τον πληθυσμό των Βεδουίνων της περιοχής, όταν ερωτήθηκαν το 1920.
Ο Δρ Κένεντι έλαβε ειδική άδεια από τη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, για να πάει στον ουρανό και να διεξάγει την πρώτη αεροπορική έρευνα σε περισσότερο από μισό αιώνα.
Δεν υπάρχει καμία προφανής εξήγηση γιατί πολλά από τα σχήματα χτίστηκαν, τα οποία περιλαμβάνουν πύλες-όπως δομές, χαρταετούς, μενταγιόν και κλειδότρυπες.
Σε πολλές περιπτώσεις, είναι τόσο μεγάλες ώστε το σχήμα τους αποκαλύπτεται μόνο όταν το βλέπουμε από ψηλά.
Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα αεροφωτογράφηση, σε συνδυασμό με την προσεκτικότερη επιθεώρηση στο έδαφος, θα μπορούσε μία μέρα να οδηγήσει σε μια σημαντική ανακάλυψη.Ο δρ Κένεντι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τους Χάρτες Google για να «περάσουν» κάποιες από τις περιοχές που τους ενδιέφερε περισσότερο να επισκεφθούν.
Στη συνέχεια, πέρασαν τρεις μέρες σε ένα ελικόπτερο της Σαουδικής Βασιλικής Επιτροπής, από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, για συνολικά 15 ώρες, λαμβάνοντας περίπου 6.000 φωτογραφίες,από περίπου 200 τοποθεσίες.
Το παράξενο σύμπλεγμα «φαίνεται να είναι η παλαιότερη ανθρωπογενείς δομή στο τοπίο» και μερικές έχουν μήκος μέχρι 1.700 πόδια και χτίστηκαν σε παλιούς τρούλους με λάβα.
Οι μικρότερες πύλες έχουν μήκος 43 πόδια (13 μέτρα), ενώ οι μακρύτερες έχουν μήκος 518 μέτρα.
Οι ειδικοί λένε ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, αυτή η περιοχή θα ήταν πολύ πιο φιλόξενη από ό, τι τώρα.
Τα υπόλοιπα ρεύματα λάβας μπορούν να φανούν επάνω σε μερικές από τις πύλες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι παλιότερα, από μερικές από τις ροές λάβας.
Πολλές από τις κατασκευές έχουν πολλούς τοίχους πέτρας που σχηματίζουν ορθογώνιο σχέδιο, ενώ άλλοι - που ονομάζονται πύλες τύπου Ι - έχουν ένα πέτρινο τοίχο με σωρούς από πέτρες στα άκρα.
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL : Corfiatiko