Αμερικανοί γεωεπιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2018, αλλά ίσως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των ισχυρών σεισμών ανά τον κόσμο.

Η πρόβλεψή τους βασίζεται στην περιοδική μικρή επιβράδυνση της ταχύτητας περιστροφής της Γης περί τον άξονά της, κάτι που μειώνει ανεπαίσθητα τη διάρκεια της μέρας.

Ο Ρότζερ Μπίλχαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και η Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας και στην παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα.

«Η συσχέτιση αυτή είναι έντονη και δείχνει ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Μπίλχαμ.

Οι ερευνητές, που έχουν κάνει και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το «Science», ανέλυσαν τους σεισμούς άνω των επτά βαθμών που έχουν συμβεί στη Γη μετά το 1990.

Όπως λένε, βρήκαν μερικές χρονικές περιόδους (κατά προσέγγιση ανά 30ετία) με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, περίπου 25 έως 30 ετησίως, έναντι περίπου 15 σεισμών κατά μέσο όρο το χρόνο που συμβαίνουν τις άλλες περιόδους.

Αναζητώντας να βρουν φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σεισμική περιοδικότητα, ανακάλυψαν ότι όταν η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται ελαφρά κατά διαστήματα, τότε ακριβώς ακολουθούν περίοδοι με περισσότερους ισχυρούς σεισμούς.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, μέσα στον περασμένο ενάμιση αιώνα υπήρξαν ορισμένες περίοδοι περίπου πενταετούς διάρκειας η κάθε μία, στη διάρκεια των οποίων η περιστροφή της Γης ήταν πιο αργή κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου τη μέρα.

Στη συνέχεια, μετά από αυτή την πενταετία της μικρής επιβράδυνσης της Γης, ακολούθησαν οι περίοδοι με τους αυξημένους ισχυρούς σεισμούς.

«Η συσχέτιση είναι ξεκάθαρη. Η Γη μάς προσφέρει μια πενταετή προειδοποίηση για τους μελλοντικούς σεισμούς», δήλωσε ο Μπίλχαμ και επεσήμανε ότι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αφότου η Γη άρχισε ένα νέο κύκλο επιβράδυνσης της περιστροφής της.

«Συνεπώς», εκτίμησε ο Μπίλχαμ, «του χρόνου θα πρέπει να δούμε μια σημαντική αύξηση στους αριθμούς των μεγάλων σεισμών. Φέτος τη βγάλαμε καθαρή. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο έξι ισχυρούς σεισμούς. Όμως από το 2018 θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 το χρόνο».

Το γιατί ακριβώς μπορεί να υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στην περιστροφή της Γης (μικρή μείωση της διάρκειας της μέρας) και στους σεισμούς διεθνώς, είναι ασαφές.

Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, έχει να κάνει με ελαφριές μεταβολές στη συμπεριφορά του ρευστού και καυτού σιδερένιου πυρήνα του πλανήτη μας, οι οποίες μπορεί να απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και να έχουν «παρενέργειες» στα ανώτερα στρώματα, δηλαδή στο μανδύα και στο φλοιό της Γης.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι ασφαλώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα γίνουν οι έξτρα σεισμοί.

Πάντως, με βάση την ανάλυση των στοιχείων του παρελθόντος, φαίνεται μια τάση να συμβούν στις τροπικές περιοχές κοντά στον ισημερινό της Γης, όπου ο πλανήτης μας περιστρέφεται με ταχύτητα περίπου 460 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Πηγή: tribune.gr

 
Top