Το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες.


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ξεκίνησε το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Πρακτικά το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας δόθηκε από τις τράπεζες, με τις πρώτες εντολές προς τους δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Με βάση τον σχετικό νόμο οι υφιστάμενοι πλειστηριασμοί, δηλαδή αυτοί που έχουν αναγγελθεί στο παρελθόν, μπορούν να αναγγελθούν εκ νέου με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία εντός δύο μηνών, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με τους νέους πλειστηριασμούς, που απαιτούν έξι μήνες και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συμβολαιογραφικός Σύνδεσμος, που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας, παρουσίασε σε εκπροσώπους των τραπεζών το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της πιστοποίησης των συμβολαιογράφων που επιθυμούν να εγγραφούν. Η διαδικασία εξασφαλίζει τη διενέργεια των πλειστηριασμού χωρίς τη φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, κατά των οποίων έχουν στραφεί άλλωστε και διάφορες ομάδες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Χθες ακόμη μία φορά ματαιώθηκαν προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, λόγω επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Η ένταση ξεκίνησε όταν μέλη της Λαϊκής Ενότητας και άλλων οργανώσεων επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα και να σταθούν πίσω από αστυνομικούς για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Οι δύο προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί δεν αφορούσαν κατοικίες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών σε τράπεζες, αλλά διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, υπό τις φωνές του πλήθους «έξω- έξω» και υπό το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι συμβολαιογράφοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Παρόντες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ήταν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης από τη Λαϊκή Ενότητα. Στο Ειρηνοδικείο βρέθηκε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποκάλεσε «πολιτική ανυπακοή» και «αντίσταση των πολιτών στα μέτρα υποδούλωσης» τις αντιδράσεις των μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. «Είμαστε εδώ για να αποτρέπουμε τους παράνομους πλειστηριασμούς, αυτούς που γίνονται κατά παραβίαση του “όχι” του δημοψηφίσματος, του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση επιστρατεύει την καταστολή και τη βία με τη σημερινή έκτροπη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων απλώς αποδεικνύει ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται», δήλωσε μετά τη λήξη των επεισοδίων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν επικρατεί ειρήνη στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Από τον περασμένο Απρίλιο, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων παρόμοια σκηνικά παρατηρούνται τακτικά κάθε Τετάρτη, με τους αντιδρώντες να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
 
Top