Τα σκίτσα του Uli Stein χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήριο

Όσο πιο έξυπνος είσαι, τόσο πιο... σκοτεινό είναι το χιούμορ σου


Αν απολαμβάνεις τη γελοιογραφία στην κύρια φωτογραφία του άρθρου, αυτό σημαίνει ότι μάλλον είσαι πιο ευφυής από τον μέσο άνθρωπο...


Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο περιοδικό Cognitive Processing και διεξήχθη από μια ομάδα νευρολόγων και ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βιέννης.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 156 ενήλικες, τα άτομα με σκοτεινή και κάπως... αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ είναι συνήθως πιο έξυπνα και καλλιεργημένα. Άλλο ένα απρόσμενο εύρημα της ομάδας ήταν ότι τα συγκεκριμένα άτομα, παρά το γεγονός ότι γελάνε με πράγματα που άλλοι βρίσκουν θλιβερά ή νοσηρά, στην πραγματικότητα είναι πιο ισορροπημένα συναισθηματικά και έχουν μια χαλαρή αντίληψη για τη ζωή. 



Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν μια σειρά από γελοιογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «The Black Book» του Γερμανού καρτουνίστα Uli Stein. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε διάφορα τεστ ευφυίας και ψυχολογικά τεστ που εστίαζαν στις απότομες αλλαγές στη διάθεση και την επιθετικότητα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα με υψηλό επίπεδο κατανόησης και ευφυίας ήταν εκείνα που απολάμβαναν περισσότερα τα «σκοτεινά» σκίτσα του Stein. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το «μαύρο χιούμορ» είναι «το χιούμορ που αντιμετωπίζει γενικά δυσάρεστα θέματα, όπως ο θάνατος, η αρρώστια, η παραμόρφωση και ο πόλεμος με σκωπτική διάθεση και βρίσκει αστείες πτυχές ακόμη και σε τραγικά ή σοκαριστικά γεγονότα».



Το «μαύρο χιούμορ», που συχνά αποκαλείται νοσηρό ή αρρωστημένο, χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον παραλογισμό, την σκληρότητα και την παραδοξότητα του σημερινού κόσμου.

Χαρακτήρες ή καταστάσεις παρουσιάζονται ηθελημένα με υπερβολικό τρόπο, πέρα από τα όρια της φυσιολογικής σάτιρας ή ειρωνείας και συχνά απαιτούν αυξημένες διανοητικές ικανότητες για να «πιάσει» κανείς το αστείο.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που ήταν πιο αρνητικοί απέναντι στα σκίτσα είχαν - σε μεγάλο ποσοστό - αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας, ενώ ελάχιστοι από αυτούς ξεπερνούσαν τον μέσο όρο ευφυίας.



 
Top