Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια τα διαζύγια έχουν εκτοξευθεί στο 34% και οι δυσοίωνες προβλέψεις αναφέρουν ότι σύντομα θα φθάσουν το 50%, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Το φθινόπωρο είναι μάλιστα από τις εποχές που «ανθίζουν» οι αιτήσεις διαζυγίων, ενώ το «ασθενές» φύλο παίρνει συνήθως την πρωτοβουλία για το χωρισμό!
Οι γυναίκες  απαιτούν με ευκολία από τους άνδρες «διαζύγιο εδώ και τώρα», σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 2015 από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Είτε ο λόγος είναι η απιστία – ενίοτε ακόμη και η υποψία της – είτε οι παρεμβάσεις της πεθεράς, είτε τα οικονομικά ζόρια, είναι εκείνες που «τα παίζουν όλα για όλα», αν πιστεύουν ότι τις… πνίγει ο έγγαμος βίος.

Το άδοξο τέλος μιας αγάπης στην καλύτερη περίπτωση οδηγείται «νύχτα», σε συναινετικό διαζύγιο – εξπρές.
Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση, που έδειξε ότι το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές, κατά τις οποίες  γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, καθώς πρόκειται για τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις χειμερινές ή τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Βάσει της έρευνας, κατά την περίοδο των διακοπών ζούμε τους λεγόμενους “κύκλους αισιοδοξίας” στον γάμο. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή να «δουλεύουμε» τη σχέση μας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο και μόνο επειδή περάσαμε ωραία στις διακοπές, ήρθαμε πιο κοντά, κάναμε περισσότερο σεξ κτλ. Αντιθέτως έρχονται στην επιφάνεια, ενίοτε και πιο “επιθετικά”», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. 
Κατά τους Αμερικανούς ερευνητές, αυτή η συνειδητοποίηση γεννά απογοήτευση και αποκαλύπτει τα άλυτα προβλήματα του κάθε γάμου, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να κανονίζει άμεσα ραντεβού με τους δικηγόρους του.  
«Θα έχετε παρατηρήσει πως οι Έλληνες παντρεύονται μαζικά τον Αύγουστο με φόντο το Αιγαίο… Τα ελληνικά νησιά γίνονται μάρτυρες μιας “εισβολής” νυφικών, που ανεμίζουν στα ανεμοδαρμένα ξωκλήσια, στον απόηχο των εγκάρδιων ευχών για βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους», λέει η δικηγόρος Αθηνών Ελένη Γ. Δασκαλάκη, που ασχολείται με τα διαζύγια.
«Ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες, καθώς πριν από την κρίση τα ποσοστά των διαζυγίων ήταν γύρω στο 22%, έναντι του 34% που είναι σήμερα. Και τα περισσότερα φαίνεται να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο».
Μεταξύ των διαζυγίων κυριαρχούν τα συναινετικά, ενώ της… μόδας είναι και τα εικονικά διαζύγια, για οικονομικούς λόγους. Δηλαδή, όχι για να χωρίσουν στ’ αλήθεια οι σύζυγοι, αλλά για να χωρίσουν... από τα χρέη στην εφορία ή στις τράπεζες.
Το 2011 τα διαζύγια ήταν 12.705, ενώ το 2013 έφτασαν τα 16.717 και το 2017 φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δεν έχουν, ακόμη, ολοκληρωθεί στις καταγραφές.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης εξετάζει τις πιθανές αιτίες, που πολλά ζευγάρια επιλέγουν το τέλος του καλοκαιριού και ειδικότερα τον μήνα Σεπτέμβριο, για τον «πόλεμο των Ρόουζ»…
1. Μεγάλες προσδοκίες 
Είναι γνωστό πως οι προσδοκίες των διακοπών, πέρα από την ξεκούραση, κρύβουν και μια επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων για τα ταλαιπωρημένα ζευγάρια από τη ρουτίνα και από τις οικογενειακές υποχρεώσεις. 
Όλοι πιστεύουν πως θα ξαναβρεθούν μαζί με ιδανικές συνθήκες, θα ξαναερωτευτούν και θα κάνουν ταξίδια «σε μαγικά νησιά», με χαλαρή ατμόσφαιρα.
Άρα ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ ψηλά, με κίνδυνο να συγκρουστεί με μια πραγματικότητα, που θα τους προσγειώσει ανώμαλα, αφού είναι γνωστό πως καμία ιδανική ατμόσφαιρα δε μπορεί να κολλήσει ένα ραγισμένο γυαλί…
2. Συγχρωτισμός
Παρά την ψευδαίσθηση των ανθρώπων πως η εξοικείωση φέρνει κοντά τα φύλα, να μην ξεχνάμε πως στις σχέσεις, αυτό που συνδέει, είναι η φαντασίωση του ιδανικού άλλου και όχι η πραγματικότητά του. Και, δυστυχώς, η πραγματικότητα απομυθοποιείται με τον συγχρωτισμό και στις διακοπές οι άνθρωποι ζουν πολύ κοντά, οπότε απομυθοποιούνται ταχύτατα.
3. Ο νόμος της έλξης σε συνθήκες απουσίας βαρύτητας
Στο μικρό διάστημα συγχρωτισμού και συμβίωσης των πιστών στον γάμο και στη μακροχρόνια σχέση, οι ταλαιπωρημένοι από την συμβίωση σύντροφοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο νόμος της έλξης, που τους κρατούσε μαζί στο άστυ με μαγικό τρόπο, εξαφανίζεται. Όπως στους… αστροναύτες που πετούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, στο μικρό νησί με τις γοργόνες...
4. Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι
Άνθρωποι των διακοπών, αφού «σπάνε» τις αλυσίδες της εκούσιας φυλακής, που κρατά το τέρας του Εγώ, σε συνύπαρξη με το άλλο Εγώ του συντρόφου τους, συνειδητοποιούν στην συμπυκνωμένη περίοδο έντασης των διακοπών, πως ίσως να μη διάλεξαν και το καλύτερο ταίρι. Έτσι καταλήγουν να… ξενοκοιτάνε οτιδήποτε, φτάνει να μην είναι το ταίρι τους.
5. «Μην πας στη δουλειά σου, μην πας, να δούμε αυτό το σπίτι αν τ’ ανεχτούμε»
Ο στίχος αυτός της Λίνας Νικολακόπουλου περιγράφει ποιητικά το τρόπο που η δουλειά μπορεί να είναι και η συγκολλητική ουσία των σχέσεων. Όπερ σημαίνει το κλασικό «από μακριά και αγαπημένοι», που, όμως, δεν μπορεί να τηρηθεί στο ξενοδοχείο, στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο και στη σκηνή του κάμπινγκ.
6. Απιστία του θέρους, κλάμα του φθινοπώρου
«Σαν έτοιμες από καιρό» οι φυλακισμένες αισθήσεις του χειμώνα θα αποδράσουν από την ανία της συμβίωσης για άλλα λιμάνια, για άλλα μέρη και σε αυτό το μικρό ταξίδι θα συνειδητοποιήσουν πως, το «ους ο Θεός συνέζευξε», άλλος άνθρωπος σίγουρα χωριζέτω…
7. Σκέφτομαι, άρα υπάρχω  
Στις διακοπές οι κανονικοί άνθρωποι έχουν άπειρο χρόνο να σκεφτούν στη παραλία τα προβλήματα, που θα φέρει ο επόμενος χρόνος στη ζωή τους. Ενώ όσο ήταν βουτηγμένοι στη ρουτίνα, δεν είχαν χρόνο να τα σκεφτούν. 
Οι φιλοσοφικές συζητήσεις (γιατί το καλοκαίρι μεταμορφώνει  τους κανονικούς ανθρώπους σε φιλοσόφους) εντείνουν την κατάθλιψη και τα υπαρξιακά άγχη, «tobeornottobe» ... Μέχρι και το βαθύτερο του Αλμπέρ Καμί, πως το μόνο φιλοσοφικό ερώτημα για τη ζωή είναι η αυτοκτονία…
«Κι αν τραγουδώ τον έρωτα, είναι που δεν τον είδα, λέει ο Λουδοβίκος. Και στις διακοπές οι άνθρωποι τραγουδούν και υμνούν τον έρωτα, που δεν βλέπουν στην καθημερινότητά τους. 
Ενώ παράλληλα κάνουν προβολή στην επανάληψη του ίδιου έργου, που θα  ακολουθήσει τον χειμώνα και τρομάζουν. Αφού ξέρουν πως  πήρανε  τη ζωή τους λάθος και θέλουν να την αλλάξουν – νομίζουν, πάλι λάθος, με ένα απλό διαζύγιο» καταλήγει ο πρόεδρος του International Andrology.
konstantinidhs.jpg
 
Top