Μποναμά-πρόκληση ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα 
δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.
Το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστον από 15 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι εκτός προϋπολογισμού και άγνωστο μέχρι στιγμής στην τρόικα.
Στο νόμο Κατρούγκαλου, στον οποίο ψηφίστηκαν μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις και ΕΚΑΣ, τα μόνα πρόσωπα για τα οποία δεν γινόταν κανένας λόγος στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων και στην ένταξη τους στον ΕΦΚΑ είναι οι βουλευτές, πρώην και νυν.
Μέσα στις προσφυγές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ.
Το σχέδιο για τα αναδρομικά αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω.
Για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλει στο Δημόσιο πρόστιμο 3.000 ευρώ, εφόσον το ζητήσει αυτός που το δικαιούται.
 
Top