«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που ζητήσαμε επιβεβαιώνουν τους μακροσκοπικούς ελέγχους που γίνονται επί τρεις ημέρες από στελέχη του Δήμου, αλλά και του Υπουργείου Υγείας», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό από το μαζούτ.
«Δεν εφησυχάζουμε, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να κρατήσουμε τους ρύπους από την πετρελαιοκηλίδα μακριά από τις ακτές της πόλης μας. Μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου από το Σαρωνικό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση οπτικό έλεγχο σε όλη την ακτογραμμή του Δήμο και κάθε δέκα ημέρες θα επαναλαμβάνουμε τον εργαστηριακό έλεγχο.
Για τις επόμενες μέρες η επιχείρηση διατήρησης των ακτών μας ανέπαφων από πετρελαϊκούς ρύπους έχει απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Δεν έχει γίνει επιμόλυνση με πετρελαιοειδή κατάλοιπα στη θάλασσα εντός των ορίων του Δήμου, σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο που παρήγγειλε ο Δήμος από τα χημικά εργαστήρια “Chemico” με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ο συγκεκριμένος φορέας επιλέχθηκε με γνώμονα ότι διαθέτει εμπειρία από το 1986, με ειδίκευση στην ανάλυση πετρελαιοειδών και του ρύπους που προκαλούν, συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις. Με δεδομένο ότι δεν βρέθηκε αντίστοιχος φορέας στην Αθήνα, ο οποίος να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αλλά παράλληλα να μπορέσει να ανταποκριθεί με την αμεσότητα που απαιτούσε η περίσταση, ο Δήμος επέλεξε να στείλει αεροπορικώς τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη και να πάρει τα αποτελέσματα εντός ενός εικοσιτετραώρου».
Συγκεκριμένα, με οδηγίες του εργαστηρίου, έγιναν επτά υδροληψίες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου.
Σε όλες τις αναλύσεις ο Χημικός Μηχανικός που είχε την ευθύνη του ελέγχου, κ. Αναστάσιος Παγώνης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «Σύμφωνα με τις παραπάνω χημικές αναλύσεις και βάσει της Η.Π 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΣ και τις διατάξεις της οδηγίας 2006/7/ΕΚ, δεν έχει γίνει επιμόλυνση του παραπάνω προς εξέταση δείγματος με πετρελαιοειδή κατάλοιπα (μαζούτ, πετρέλαιο κλπ). Επιπροσθέτως, η μέτρηση για λίπη/ορυκτά έλαια έχει την ένδειξη Μ.Α. (μη ανιχνεύσιμο) και στα εφτά δείγματα».
ΠΗΓΗ: enikos.gr