Τα τελευταία χρόνια οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και ιδιωτών προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2016, προχώρησε σε αυξήσεις φόρων και εισφορών προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η κρίση που εκδηλώθηκε παγκοσμίως είχε ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος. Οι πλέον εκτεταμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με προεξάρχουσες την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Όλες, όμως, πλην της Ελλάδας, προχώρησαν σε μειώσεις φόρων τόσο στην εργασία όσο και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι, τη διετία 2014-2015, οι 25 από τις 32 χώρες για τις οποίες υπάρχουν φορολογικά στοιχεία παρουσίασαν αύξηση του ποσοστού των φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα από τους φόρους αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ. Στη σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και ως προς αυτήν την παράμετρο, καθώς η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό της φορολογίας επιχειρήσεων, οκτώ χώρες μείωσαν τους συντελεστές της φορολογίας τους με μέση μείωση κατά 2,7%. Ακραία περίπτωση η Ουγγαρία, που μείωσε την εταιρική φορολογία στο 9%.

Η Ιαπωνία που το 2008 είχε συντελεστή εταιρικής φορολογίας 39,5%, μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια τον μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ανάλογη μείωση της εταιρικής φορολογίας προχώρησε η Βρετανία, από το 28% στο 20% το περασμένο έτος. Φινλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Σουηδία μείωσαν τους εταιρικούς φόρους από 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα που μαζί με τη Χιλή και την Πορτογαλία έχουν σήμερα υψηλότερους εταιρικούς φόρους σε σύγκριση με το 2008.

Σε πολλές χώρες προσφέρθηκαν φοροαπαλλαγές ή και μειώσεις των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ιδιαιτέρως για τα χαμηλά εισοδήματα. Στη διετία 2015-2016, σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία μειώθηκαν τόσο οι φόροι εισοδήματος όσο και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα αυτής της επιλογής η Ελλάδα, που στη διάρκεια του 2016 προχώρησε σε αύξηση τόσο των φορολογικών συντελεστών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 1,5% της συνολικής επιβάρυνσης στους χαμηλόμισθους. Στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, το 2016 το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπως και τις εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων. Η Ελλάδα, αντιθέτως, και η Ισπανία είτε αύξησαν τις εισφορές είτε διεύρυναν τη βάση των εισφορών, όπως, άλλωστε, και το 2017.

Τέλος, το 2016 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα έσοδα από τον ΦΠΑ είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλά το 2014 και υπολογίζονται στο 6,8% του ΑΕΠ και στο 20,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Σε σύγκριση με το 2010, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν στις 26 από τις 34 χώρες μέλη. Ωστόσο, από το 2015 δεν συνεχίστηκε η άνοδος του ΦΠΑ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Μόνο η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση, από το 23% στο 24%. Η Ιαπωνία αποφάσισε να αναβάλει την αύξηση από το 8% στο 10%, ενώ στην Ιταλία εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για αύξησή του από το 22% στο 24%.
 
Top