Οι αστρονόμοι του Breakthrough Listen, μιας ερευνητικής ομάδας που ασχολείται αποκλειστικά με την εξεύρεση αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, ανίχνευσαν 15 ισχυρές, επαναλαμβανόμενες, ταχείες εκρήξεις ραδιοσυχνοτήτων (FRBs=Fast Radio Bursts) που προέρχονται από έναν «αναμεταδότη» νάνο γαλαξία 3 δις έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το πρότζεκτ Breakthrough Listen, είναι μια πρωτοβουλία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βρεθούν ενδείξεις ευφυούς ζωής στο σύμπαν.

Το πρότζεκτ ίδρυσαν ο καθηγητής Stephen Hawking και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner.


Η πηγή, γνωστή ως FRB 121102, ανακαλύφθηκε το 2012 (οι αριθμοί στο όνομα του σήματος δείχνουν ότι αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου 2012, ακολουθώντας τη μορφή ημερομηνίας των ΗΠΑ) και βρίσκεται σε έναν νάνο γαλαξία περίπου 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Έκτοτε, η ταχεία ραδιοφωνική έκρηξη εντοπίστηκε ξανά σε δύο άλλες περιπτώσεις, το 2015 και στις αρχές του 2017.


Τώρα, 15 ακόμη σήματα που εκτείνονται στην περιοχή από 4 έως 8 GHz εντοπίστηκαν να προέρχονται από την ίδια πηγή και σε υψηλότερη συχνότητα από τα προηγούμενα σήματα, αναφέρει ο Guardian. «Εκτός από την επιβεβαίωση ότι η πηγή είναι ξανά σε ενεργή κατάσταση, η υψηλή ανάλυση των δεδομένων που αποκτήθηκαν από το όργανο Listen θα επιτρέψει τη μέτρηση αυτών των μυστηριωδών σημάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια από όσο έχουμε καταφέρει ως τώρα», δήλωσε ο διάσημος ερευνητής Vishal Gajjar, ο οποίος ανακάλυψε την δραστηριότητα.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο», λέει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Πήτερ Ουϊλιαμς, «ότι οι διάφορες εκρήξεις ενός FRB είναι διάσπαρτες σε μια τόσο μεγάλη ζώνη συχνοτήτων και ότι κάθε συγκεκριμένη έκρηξη ανήκει σε ένα σχετικά στενό φάσμα».

Ο Andrew Siemion, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Berkeley SETI και του προγράμματος Breakthrough Listen, δήλωσε: «Είτε οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις αποδειχθούν σήμα της εξωγήινης τεχνολογίας, είτε όχι, το Breakthrough Listen βοηθά να διευρυνθούν τα σύνορα μιας νέας και ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής για την κατανόηση του σύμπαντος γύρω μας».


Ωστόσο, η προέλευση των σημάτων παραμένει ένα αίνιγμα. Δεν θα μπορούσε να τα εξηγήσει ούτε μια αστρική έκρηξη, δεδομένου ότι θα ήταν ένα μοναδικό γεγονός και επομένως το σήμα δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί. 

Μερικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από άγνωστες δραστηριότητες μαύρων τρυπών ή περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία. Μια πιο ακραία πιθανότητα είναι να προέρχονται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό που έζησε εκεί πριν 3 δισεκατομμύρια χρόνια ή από ραδιοφάρους που βρίσκονταν πάνω σε εξωγήινα σκάφη, και εξέπεμπαν προς το μέρος μας.

Η θέση του σήματος προσθέτει ακόμη περισσότερο μυστήριο στην προέλευσή του, καθώς προέρχεται από «έναν νάνο γαλαξία με μάζα μόλις το 1% της μάζας του γαλαξία μας», υποστηρίζει ο Σιραχάρς Τεντουλκάρ του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.


Πηγή: ufotruth-gr.blogspot.gr




 
Top