Του Jeff Kauflin

Ο δισεκατομμυριούχος, επενδυτής στoν χώρο της τεχνολογίας, Yuri Milner, θέλει να χρησιμοποιήσει ένα γιγάντιο λέιζερ για να στείλει μικροσκοπικά διαστημόπλοια - με το μέγεθος ενός τσιπ - βαθιά μέσα στο Διάστημα. Προσπαθεί να "απαντήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα υπαρξιακά ερωτήματα", όπως είπε στην Kerry Dolan του Forbes, στο ετήσιο συνέδριο Forbes 400 Summit on Philanthropy, την Τρίτη. "Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;".

Πέρυσι, ο Milner χρηματοδότησε ένα project 100 εκατ. δολ., ονόματι "Breakthrough Starshot", για να ελέγξει την εφαρμογή των ηλιακών ιστίων (σ.σ. επιφάνειες που δέχονται πίεση από την ακτινοβολία που εκπέμπει το ηλιακό φως, βοηθώντας το διαστημικό σκάφος να κινηθεί). Έφερε, μάλιστα, και τους Stephen Hawking και Mark Zuckerberg, ως μέλη στο ΔΣ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εγχείρημα, ακόμη και για έναν μεγιστάνα της Silicon Valley, ενώ τα όποια κέρδη θα έλθουν μετά από δεκαετίες. "Η φιλανθρωπία έχει πολλές εφαρμογές. Το 99% πρέπει να εστιάσει στο τι χρειάζονται σήμερα οι άνθρωποι", είπε ο ίδιος στο συνέδριο. "Την ίδια ώρα, πρέπει να υπάρξει και ένα μικρό ποσοστό - μικρότερο του 1% - που θα αφορά στη διερεύνηση πιο μακρινών υποθέσεων".

Ο Milner, του οποίου η επενδυτική εταιρεία DST Global είχε κάποτε ποσοστό 8% στην Facebook, θεωρεί ότι το project του έχει ελάχιστες πιθανότητες να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα, αλλά τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορεί να αντισταθεί. "Οι πιθανότητες να βρούμε κάτι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι 1%", σημείωσε. "Αλλά η σημασία (σ.σ. του project) είναι τόσο μεγάλη που εάν την πολλαπλασιάσεις με το 1%, αξίζει τον κόπο".

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στη διερεύνηση του Διαστήματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, με παραδείγματα από την πρωτοβουλία "Breakthrough Starshot" του Milner μέχρι την SpaceX του Elon Musk και την Blue Origin του Jeff Bezos. Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αδρανήσει. Η σημερινή εικόνα της κρατικής χρηματοδότησης απέχει πολύ από εκείνη που είχε πριν από έξι δεκαετίες, όταν οι ΗΠΑ δαπανούσαν περισσότερα από 100 δισ. δολ. (σε σημερινή αξία δολαρίων) για να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι. "Με κάποιο τρόπο, αυτό μπορούσε να γίνει τη δεκαετία του 1960", παρατήρησε ο Milner. Από όταν οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί, ιδιωτικές εταιρείες και επενδυτές σπεύδουν να καλύψουν το κενό.


Το "Breakthrough Starshot" σκοπεύει να στείλει μικρές συσκευές (όπου θα έχουν εγκατασταθεί κάμερες και πομποί) στο πλησιέστερο στη Γη αστρικό σύστημα, Άλφα Κενταύρου. Είναι τέσσερα έτη φωτός - ή 25 τρισ. μίλια - μακριά. Για να καλύψει αυτήν την απόσταση, ο Milner θέλει να χρησιμοποιήσει ένα λέιζερ.

Για την αποστολή καθενός από αυτά τα μικροσκοπικά διαστημόπλοια, το λέιζερ θα του δίδει ώθηση για μερικά λεπτά, βοηθώντας το να πετάξει σε ⅕ της ταχύτητας του φωτός, όπως είπε ο Milner. Κάθε "μίνι διαστημόπλοιο" θα χρειαστεί 20 χρόνια για να φτάσει. Τα παραδοσιακά διαστημόπλοια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την προσπάθεια, επειδή κινούνται πολύ αργά. Ακόμη και το ταχύτερο διαστημόπλοιο που υπάρχει σήμερα, θα χρειαζόταν 30.000 χρόνια για να καλύψει αυτήν την απόσταση.

Μόλις φτάσει, το μίνι διαστημόπλοιο θα στείλει στη Γη εικόνες. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε δέκα χρόνια από τώρα θα το έχουν καταστήσει εφικτό. "Εάν δεν είχαμε iPhones, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε", σημείωσε ο Milner. "Έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολαρίων για να γίνουν τα πράγματα πιο μικρά και για να μεταφέρονται οι πληροφορίες γρηγορότερα μέσω του λέιζερ".

Το "Breakthrough Starshot" συνιστά απλώς μια δοκιμαστική φάση για ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό project. Συνεπώς, ο 55χρονος Milner θα χρειαστεί να περιμένει κάποιες δεκαετίες προτού να βρίσκεται κοντά στο να απαντήσει αυτό το ερώτημα.

"Ελπίζω να ζήσετε πολλά χρόνια", του λέει η Kerry Dolan του Forbes. Ο ίδιος απαντάει πως δεν τον πειράζει να περιμένει. "Ίσως και μόνο να δω την εκτόξευση είναι αρκετό".

Πηγή: capital.gr
 
Top