Δύο είναι οι νεκροί και 39 οι τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε χθες βράδυ το νησί της Ίσκια, στα ανοικτά της Νάπολης. Ο σεισμός σημειώθηκε χθες βράδυ στις 20:57 τοπική ώρα 21:57 μ.μ. ώρα Ελλάδας), στο νησί Ίσκια, έξω από την Νάπολη....

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση τμήματος τοπικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, μια ακόμη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Έπειτα από πολύωρες προσπάθειες, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό μέσα από τα χαλάσματα, στην Ίσκια της Ιταλίας, τον 11χρονο Τσίρο και τον 7χρονο Ματίας, αδερφών του μόλις 7 μηνών Πασκουάλ, που εγκλωβίστηκε μαζί με την οικογένειά του στα ερείπια του σπιτιού τους, το οποίο κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού.

Νωρίτερα, οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς τους γονείς και καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα σπίτια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες οικογένειες θαμμένες κάτω από τα μπάζα και τις πέτρες. Ωστόσο η κινητοποίηση των συνεργείων διάσωσης ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένας μετασεισμός ακόμα και μικρής ισχύος να προκαλέσει την κατάρρευση και άλλων κτηρίων που έχουν υποστεί ρωγμές.

Καρέ καρέ η δραματική διάσωση μωρού 7 μηνών

Νωρίτερα, συγκλονιστικές εικόνες από τον αγώνα των συνεργείων διάσωσης να σώσουν το μωρό μόλις 7 μηνών, της ίδιας οικογένειας που παγιδεύτηκε μετά τον βραδινό σεισμό στο νησί Ίσκια δημοσίευσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φωτογραφίες της εφημερίδας Repubblica δείχνουν τους πυροσβέστες να έχουν χωθεί μέσα στα χαλάσματα στο χωριό Καζαμιτσιόλα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί κατέρρευσαν έξι κτίρια και κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό το μωρό.

#22ago 4:00 #Ischia, miracolo #vigilidelfuoco: estratto in vita il neonato dalle macerie di #casamicciola pic.twitter.com/LTfeaAHyL8

— Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) 22 Αυγούστου 2017

Γιατί ισοπεδώθηκε το ιταλικό νησί!

Για κτίρια ιδιαίτερα τρωτά στην Ιταλία που δεν έχουν συντηρηθεί έκανε λόγο στον realfm 97,8 και την εκπομπή με τη Μάρω Λεονάρδου και τον Γιάννη Σωτηρόπουλο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι με ένα σεισμό της τάξεως των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουμε τόσες πολλές επιπτώσεις στο ιταλικό νησί. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Η σεισμική εστία είναι σε πολύ μικρό βάθος, της τάξεως των 4 χιλιομέτρων, ακριβώς κάτω από τους οικισμούς οι οποίοι επλήγησαν και έχουμε να κάνουμε, επίσης, με ένα σεισμό – τεκτονικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι ηφαιστειακές διαδικασίες. Όλο το νησί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ηφαίστειο, ένα ηφαίστειο το οποίο διογκώνεται ή συρρικνώνεται και αυτή η δραστηριότητα προκαλεί σεισμική ανησυχία».

Σε ότι αφορά την αντισεισμική θωράκιση ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «έχουμε να κάνουμε με κτίρια τα οποία είναι ιδιαίτερα τρωτά, δεν έχουν συντηρηθεί».





 
Top