-"Να μη μας ξεχνάτε να μας επισκέπτεστε. Να το βλέπουν οι Αλβανοί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμάς"
-"Ότι βλέπεις στην παραλία είναι Ελληνικό, αλλά αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι Αλβανοί και μας δημιουργούν προβλήματα"
-Οι συναισθηματικοί δεσμοί των Βορειοηπειρωτών κατοίκων με την Ελλάδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης παραμένουν ζωντανές
-Το Αλβανικό κράτος απεργάζεται τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Στις 14 Αυγούστου, ως εκπρόσωπος της Νεας Δημοκρατιας ,συμμετείχα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το παράρτημα του συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας , το κόμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ( ΚΕΑΔ) και η Ένωση Χειμαρριωτών,,εναντίον των πρακτικών κατεδαφίσεων, υφαρπαγής περιουσιών και εκφοβισμού της Ελληνικής Μειονότητας που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό το Αλβανικό κράτος.
Από Ελληνικής πλευράς η συμμετοχή μου ήταν η μοναδική."Να μη μας ξεχνάτε να μας επισκέπτεστε. Να το βλέπουν οι Αλβανοί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμάς", μου έλεγαν Βορειοηπειρώτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Εκεί με πλησίασε και η κυρία Ερμιόνη. Μια χαμογελαστή, θαρραλέα, επιβλητική και σεβάσμια μορφή. Ογδόντα πέντε χρόνων αλλά με μεγάλη δύναμη ψυχής. Στον κήπο του σπιτιού της έχει φυτέψει μια μυρτιά. " Για να μην είναι τα παιδιά στον ήλιο" είπε. Τα παιδιά ήταν έξι Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και σκοτώθηκαν στη Χειμάρρα. Θάφτηκαν εκεί από τον πατέρα της και κρατήθηκε μυστικό μεχρι την κατάρρευση του κουμουνιστικού καθεστώτος. Από τότε μεχρι σήμερα η Ερμιονη, μια Ελληνίδα ηρωίδα,τους περιποιείται.
Την περιοχή επισκέπτομαι πρώτη φορά και δεν μπορώ να μην επισημάνω την έκπληξη και τα ανάμικτα συναισθήματα, χαράς,περηφάνειας, συγκίνησης, που ένιωσα όταν διαπίστωσα ότι εκεί υπάρχουν χωριά με πληθυσμό αμιγώς Ελληνικό.
Οι συναισθηματικοί δεσμοί των Βορειοηπειρωτών κατοίκων με την Ελλάδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης παραμένουν ζωντανές, ενώ η παρουσία τους στην οικονομική ζωή είναι δυναμική
"Μετά από είκοσι τρία χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο ήρθα και δημιούργησα αυτή την επιχείρηση" μου είπε ο Πέτρος, ιδιοκτήτης του μικρού ξενοδοχείου "ΠΡΙΝΟΣ" στην παραλία της Χειμάρρας." Ότι βλέπεις στην παραλία είναι Ελληνικό, αλλά αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι Αλβανοί και μας δημιουργούν προβλήματα"
Συνομιλησα με τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδα Παππα, τον Βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε,τον πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών Διονύση Μπελέρη κ.α. Με απλούς πολίτες. Το συμπέρασμα από όλες τις συζήσεις ήταν το ίδιο. Υπάρχει από το Αλβανικό κράτος σχέδιο μείωσης της επιρροής των Βορειοηπειρωτών στην κοινωνική ζωή και προσπάθεια απομάκρυνσης από τις εστίες τους . Το Αλβανικό κράτος απεργάζεται τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Το Άρθρο  του Σάββα Αναστασιάδη  δημοσιεύτηκε 19.08 .2017στην εφημερίδα THESS NEWS 
 
Top