Επιλογή για λίγους αποδεικνύεται η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης με στόχο την προσαύξηση της σύνταξης, καθώς πλέον, μετά και τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, συμφέρει ....μόνο πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά καθώς και αυτούς που εντός του 2017 θεμελιώνουν την πλήρη 40ετία και έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Για όλους τους υπόλοιπους, η εξαγορά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική καθώς το κόστος της αυξάνεται έως και έξι φορές.

Οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά κάθε πλασματικού μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μεικτού μισθού τους, ενώ στην περίπτωση των αυτοαπασχολουμένων ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις μηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν.

Αναλυτικά, «κλειδί» στον υπολογισμό του κόστους εξαγοράς είναι το εισόδημα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι η αύξηση αφορά εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες με αποδοχές άνω των 840 ευρώ που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών, μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Αναλυτικά, το κόστος εξαγοράς είναι πλέον έως και έξι φορές υψηλότερο μεγαλύτερο σε περιπτώσεις υψηλόμισθων με ανώτατο μηνιαίο εισόδημα 5.860 ευρώ τον μήνα καθώς από 167,85 ευρώ εκτοξεύεται σε 1.172 ευρώ.

Στη λίστα με τους ασφαλισμένους που «χάνουν», σε σχέση με το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, είναι μισθωτοί με τελευταίο μεικτό μισθό πάνω από 840 ευρώ τον μήνα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 840 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος υποβολής της αίτησης, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. προσωπικό εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιοί, τεχνικοί θεάτρου, μουσικοί κ.ά.) που θα καταθέσουν αίτηση μέχρι και το 2019, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από το 20% του τελευταίου μισθού τους για κάθε μήνα εξαγοράς.

Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται, επίσης, ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση οι οποίοι θα πληρώσουν διπλά την εξαγορά των πλασματικών ετών, καθώς υποχρεούνται από 1/1/2017 να καταβάλουν εισφορές για κάθε δραστηριότητά τους αλλά και συνταξιούχοι που ήθελαν να αναγνωρίσουν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας και χήρες που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον χρόνο θητείας του θανόντος για να προσαυξήσουν τη σύνταξη χηρείας, αφού οι σχετικές διατάξεις καταργήθηκαν.

Πολύ μικρότερη είναι η λίστα με αυτούς για τους οποίους η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών παραμένει ελκυστική. Σε αυτή βρίσκονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν φέτος αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών και οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο 10% του τρέχοντος μισθού τους. Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών συμφέρει επίσης γονείς ανηλίκων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, κυρίως γυναίκες που με τη χρήση αυτών των ετών θεμελιώνουν αναδρομικά 3-5 χρόνια (το διάστημα 2010-2012), καθώς και άνδρες στο Δημόσιο για τη συμπλήρωση 35ετίας.

Προσοχή: Η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έτη εξαγοράς για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.

Καθημερινή
 
Top