Μήπως πήρατε κάποιο ραβασάκι από το taxisnet; Μάλλον έχετε ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, όπως άλλα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι εντοπίζονται ένας- ένας από την ΑΑΔΕ και καλούνται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Με έναν ακόμα πολυσέλιδο Οδηγό η ΑΑΔΕ ρίχνει φως σε όλα «γκρίζα» σημεία που σχετίζονται με την τακτοποίηση οφειλών, με τις διαδικασίες λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά και το πώς μπορεί να χάσει κάποιος τις 100 δόσεις. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για χρέη προς το Δημόσιο κινούνται και ποινικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, υποβάλλεται υποχρεωτικά αίτηση ποινικής δίωξης από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.
Υπενθυμίζεται ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι κατασχέσεις π.χ. καταθέσεων ή ενοικίων μπορούν θεωρητικά να γίνουν και για οφειλές μικρότερες των 500 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr