Μια υπερμεγέθη στήλη στέκεται σε ένα αρχαίο κινεζικό λατομείο. Αποτελείται από τρία μέρη, που το συνολικό τους βάρος πιστεύεται ότι είναι περίπου 31.300 τόνους.
Υπάρχουν μερικά πράγματα εκεί έξω που απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Σε όλο τον κόσμο έχουμε αποδείξεις ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν αρχαίοι πολιτισμοί που ήταν ικανοί για μεγάλα έργα. Η ημιτελής στήλη του Yangshan με ένα βάρος περίπου 16.300 τόνων είναι σίγουρα ένα τέτοιο παράδειγμα.
Βρίσκεται κοντά στο Nanjing της σύγχρονης Κίνας και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες ως η κύρια πηγή για τα κτίρια και ναούς στην γύρω περιοχή. Σώζεται σήμερα ως ένας σημαντικός ιστορικός χώρος, και είναι διάσημο για το τεράστιο μέγεθός του και το εντυπωσιακό συνολικό βάρος του 16.300 τόνων.
Για την δημιουργία του έχουν εργαστεί έξι δυναστείες χρησιμοποιώντας τον τοπικό ασβεστόλιθο σε μια σειρά από κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, τοίχων, και αγαλμάτων. Η τεράστια στήλη της Yangshan είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα απίστευτης μηχανικής στην αρχαιότητα.
Η ιστορία πίσω από τη στήλη πάει κάπως έτσι.
Το 1405, ο αυτοκράτορας Γιόνγκλ, διέταξε την κοπή μιας  στήλης στο  Λατομείο Yangshan, για να χρησιμοποιηθεί ως Μαυσωλείο του νεκρού πατέρα του. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι άξιο και αποφάσισε να κατασκευάσει αυτό το τεράστιο έργο.
Οι εργαζόμενοι έκοψαν τρία ξεχωριστά κομμάτια της στήλης.
Η ορθογώνια βάση στήλη (βάθρο), το σώμα στήλη, και η κεφαλή στήλη (κορώνα, που πρόκειται να διακοσμηθεί με ένα σχεδιασμό δράκου).
Κανείς δεν σκέφτηκε όμως για το μέγεθος της στήλης έως ότου η διαδικασία κοπής ήταν σχεδόν τελειωμένη. Στη συνέχεια, όταν ήρθε η ώρα για τη μετακίνηση της τεράστιας πέτρινης κατασκευής προέκυψαν προβλήματα. Οι αρχαίοι Κινέζοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς θα μετακινήσουν την υπερμεγέθεις πέτρα.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν τα τρία κομμάτια από το λατομείο και τα τοποθέτησαν στο σημείο με ένα σωστό τρόπο.
Τελικά, το σύνολο του έργου εγκαταλείφθηκε και η στήλη παράμεινε στο λατομείο Yangshan.
Σύμφωνα με αναφορές οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά της στήλης είναι:
Η στήλη βάσης είναι μήκους περίπου 30 μέτρων, πάχους 13 μέτρα και έχει ύψος 16 μέτρα, ενώ ζυγίζει 16.300 τόνους.
Το κύριο μέρος είναι περίπου 50 μέτρα, πλάτος 10,7 μέτρων, και πάχος 4.4 μέτρα, ενώ έχει βάρος περίπου 9.000 τόνους.
Η κεφαλή της στήλης είναι λίγο μικρότερη. Είναι σχεδόν 11 μέτρα ύψος, πλάτος 20,3 μέτρα και πάχος περίπου 8 μέτρων. Ζυγίζει περίπου 6.000 τόνους.
Εάν η στήλη είχε τελειώσει και μεταφέρονταν και την εγκαθιστούσαν σωστά, θα ήταν 73 μέτρα ύψος.
Η στήλη Yangshan είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα απίστευτων τεχνικών έργων που έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο.
 


© Αρχαία Ελληνικά
 
Top