Υπάλληλοι της τράπεζας συνόδευσαν τους δικαιούχους στην τραπεζική θυρίδα. Λίγο αργότερα την άνοιξαν και έμειναν με το στόμα ανοιχτό…

Στα χέρια του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση βρίσκεται η δικογραφία για την εξαφάνιση μικρών θησαυρών μέσα από τραπεζικές θυρίδες στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών που είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10 ιδιοκτήτες θυρίδων έχουν υποβάλει μηνύσεις, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπαιτίων, ενώ έχουν καταθέσει και αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα χαμένα τους περιουσιακά στοιχεία. Απ” όλες αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ξεχωρίζει μια κλοπή θυρίδας, επειδή φέρεται ως η μοναδική με καταγεγραμμένο περιεχόμενο. Αφορά υπόθεση με τη διαθήκη Αρμένιου καθηγητή του ΑΠΘ, που απεβίωσε το 2009, σε ηλικία 75 ετών.

Ο εκλιπών δεν είχε πλησιέστερους συγγενείς και με διαθήκη άφησε όλη την περιουσία του σε κοινωφελή ιδρύματα της αρμενικής κοινότητας ενώ όρισε ως εκτελεστές τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και δύο δικηγόρους. Το 2010, η τετραμελής επιτροπή μετέβη στο θησαυροφυλάκιο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος έτσι ώστε να γίνει απογραφή στο περιεχόμενο της θυρίδας που αποτελούσε κληρονομιαία περιουσία του καθηγητή. Καταμετρήθηκαν 1.305 χρυσές λίρες Αγγλίας, 3.196 δολάρια ΗΠΑ και διάφορα τιμαλφή που μεταφέρθηκαν από το σπίτι του αποθανόντος, ενώ τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν πάλι πίσω στη θυρίδα, παρουσία εκπροσώπων της τράπεζας, τον Οκτώβριο 2010. Από τότε κανένας απ” αυτούς δεν επισκέφτηκε το συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Την άνοιξη του 2015, οι εκτελεστές της διαθήκης μετέβησαν στο θησαυροφυλάκιο για να προβούν σε νέα εκτίμηση αλλά η τράπεζα δεν επέτρεψε την πρόσβαση στη θυρίδα μέχρι να εξοφληθούν οι φόροι κληρονομιάς, που αναλογούσαν στα φυλασσόμενα, καθώς και όλα τα οφειλόμενα μισθώματα.

Μετά την εξόφληση, τον Μάρτιο 2016, και οι τέσσερις επισκέφτηκαν τη θυρίδα για να πάρουν τα δολάρια προκειμένου να τα καταθέσουν στο λογαριασμό της κληρονομιάς αλλά κατά το άνοιγμα της θυρίδας, παρουσία των αρμοδίων τραπεζικών υπαλλήλων, διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το περιεχόμενο. Βρέθηκαν μόνο κάτι κουτάκια με χάντρες, σκουλαρίκια και κομπολόγια και άλλα μικροαντικείμενα. «Μόλις ανοίχτηκε η θυρίδα και έγινε αντιληπτή η αφαίρεση του περιεχομένου της, υποστήκαμε ισχυρό σοκ. Αρχίσαμε με απλανές βλέμμα να ερευνούμε ξανά και ξανά το κενό ερμάριο της θυρίδας, μονολογούσαμε, φωνάζαμε και προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία από εμάς κινδύνευσε να χάσει τις αισθήσεις του», αναφέρεται στην αγωγή των τεσσάρων εκτελεστών κατά της τράπεζας.
 
Top