Δημοσκόπηση με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το Δημοψήφισμα πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice.
To 55,9% των ερωτώμενων θεωρεί ότι το Δημοψήφισμα τελικά κακώς πραγματοποιήθηκε, ενώ ένας στους τρεις (34%) πιστεύει το αντίθετο. Η πλειοψηφία (51,4%) εκτιμά ότι η διενέργεια του Δημοψηφίσματος μάλλον έβλαψε τη χώρα, ενώ ότι την ωφέλησε απάντησε μόνο το 7,3%, με το 38% να θεωρεί ότι τελικά ούτε έβλαψε, ούτε ωφέλησε την Ελλάδα. Περισσότερο αρνητικοί οι άντρες (54,3%), οι μεγάλες ηλικίες (61,9%), οι κάτοικοι της Αττικής (53,7%) και οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (53,7%).
Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, ο πολιτικός αναλυτής Ευτύχης Βαρδουλάκης σημειώνει ότι «δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή του το δημοψήφισμα αντιμετωπίζεται σαν hangover μετά από ένα ξέφρενο γλέντι. Την ώρα του γλεντιού περνάς ωραία, αλλά το επόμενο πρωί καταλαβαίνεις ότι το παράκανες. Έτσι σήμερα εκλαμβάνεται ως κάτι επιζήμιο που κακώς διεξήχθη. Ο λόγος αυτής της μεταστροφής είναι τα αποτελέσματα που το συνόδευσαν. Το δημοψήφισμα συνδέθηκε με μια διαπραγματευτική ήττα και τη διάψευση των προσδοκιών που το συνόδευσαν. Λόγω των ισχυρών ταυτίσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο εκείνη, αρκετοί πολίτες αισθάνονται πλέον ότι οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος τους κατέστησαν μέρος εκείνης της αποτυχίας. Και αυτό οι πολίτες, διαχρονικά και παγκοσμίως, το απεχθάνονται. Θεωρούν (καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως – αδιάφορο!) ότι οι αποτυχίες είναι των πολιτικών, όχι δικές τους. Και μάλιστα στρέφονται εναντίον όσων επιχείρησαν να τους καταστήσουν μέρος της αποτυχίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πολιτικές εξελίξεις και την ταχύτατη εξάντληση του πολιτικού κεφαλαίου της Κυβέρνησης, στην απομείωση του οποίου το δημοψήφισμα ήταν απολύτως καθοριστικό».
Μιλώντας γενικά περί δημοψηφισμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τους (79,3%), ενώ αντίθετοι με τα δημοψηφίσματα δηλώνουν περίπου δύο στους δέκα Έλληνες (19,1%). Τέλος το 62% δηλώνει ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 29,2% κατά. Τον Ιανουάριο του 2017 το ποσοστό υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν 62,5%, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 70,3%.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 601 άτοµα στις 26 και 27 Ιουνίου από την aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice. 

 
Top