«Προφανώς, αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, δεν θέλουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είναι παράλογο αυτό;» απάντησε ο υπουργός στην κριτική Μητσοτάκη
Την διαπραγματευτική ομάδα, που έφερε τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου .....
στο Eurogroup, υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, επειδή, όπως είπε, «ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για τους δημοσίους υπαλλήλους».
Επιχειρώντας να συγκρίνει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου με εκείνες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν να κάνουν βιώσιμο το χρέος με μη ρεαλιστικά πλεονάσματα, επειδή η Γερμανία είχε απαγορεύσει το «κούρεμα».
Υπενθύμισε, δε, ότι προβλέπονταν πλεονάσματα 4,2% και το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, επειδή τότε ήταν εντός του προγράμματος. Είπε ακόμη ότι δεν ήταν ρεαλιστικές, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι προσεγγίσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.
«Το 2% μετά το 2020-21 είναι το "κλειδί", είναι η "άγκυρα"» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι εφικτά.
«Προφανώς, αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, δεν θέλουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είναι παράλογο αυτό;» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν έχει το «if necessary», το οποίο αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Άρα, υποστήριξε, είναι μια πολύ καλύτερη συμφωνία από εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και από αυτήν που προσφέρθηκε στην Ελλάδα στο προηγούμενο Eurogroup, εκείνο της 22ας Μαΐου.