ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΕ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ...
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΧΑΒΟΥΖΑ...ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΗΠΕΔΑΚΙΑ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ...
ΤΩΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ!
ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;
ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΜΙΓΟΥ* ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ - ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ
22.02.2015
22.02.2015
ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Σε συνέχεια της χθεσινής μας επίσκεψης και τα όσα συζητήσαμε επιτόπου, εκτιμώ ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να γίνουν κάποιες ελάχιστες ενέργειες σε συντονισμό με το Δήμο και/ή με άλλους φορείς.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ζητηθούν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δύο πράγματα:
(α) Η μελέτη αποκατάστασης της ραδιολογικής ρύπανσης. Μας ενδιαφέρει προκειμένου να γνωρίζουμε αν έγινε έλεγχος μετά από τις εργασίες αποκατάστασης και τι έδειξε (έχει γίνει σίγουρα) και, κυρίως, τι σχέδιο ακολουθήθηκε ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων. Κρίσιμης σημασίας για οποιουδήποτε τύπου ανάπλαση είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν έχουν ταφεί, ακόμη και με ενδεδειγμένο τρόπο, υλικά στην περιοχή ενδιαφέροντος, καθώς κάτι τέτοιο θα απέτρεπε, για παράδειγμα, τη διενέργεια εκσκαφών ή συγκεκριμένες χρήσεις.
(β) Για τους χώρους ευθύνης του Δήμου ή άλλων φορέων που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση πολιτών, πρέπει να ζητηθεί η διενέργεια ραδιολογικού ελέγχου από την ΕΕΑΕ. Ειδικά ο Δήμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι για τη δική του προστασία, αφού πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιος και να ισχυριστεί ότι αρρώστησε από τις βόλτες που έκανε στην περιοχή και να δημιουργηθεί μπλέξιμο.
Το δεύτερο που χρειάζεται, είναι ένα επικαιροποιημένο τοπογραφικό της περιοχής. Η μακροσκοπική εικόνα δείχνει εκτεταμένες ανθρωπογενείς αποθέσεις. Πρέπει όλα αυτά να αποτυπωθούν και με τη βοήθεια παλαιών εργαζομένων και της μελέτης της ΕΕΑΕ να δούμε ποιες είναι παλιές, ποιες είναι "νέες" ώστε να σχεδιαστεί μια δειγματοληπτική καμπάνια από την οποία θα εκτιμηθεί η περιβαλλοντική ρύπανση με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εφόσον υπάρχει η εικόνα του χώρου σήμερα, θα πρέπει να παρθούν τα αντίστοιχα δείγματα για τις αναλύσεις. Αυτό, θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει και χωρίς το τοπογραφικό, αλλά κατά την άποψή μου δεν είναι σωστό και σε κάθε περίπτωση θα μας επιτρέψει να πάρουμε μόνο επιφανειακά δείγματα. Το σωστό θα ήταν να γνωρίζουμε πάχος αποθέσεων και να πάρουμε "καρότο" από όλο το υλικό. Ως προς το πάχος των αποθέσεων, αν δεν βγει άκρη από το τοπογραφικό (π.χ. αν εντοπίζεις κάπου το φυσικό έδαφος μπορείς να καταλάβεις πάνω-κάτω τι πάχος αποθέσεων έχεις), θα μπορούσαν να γίνουν κάποια γεωφυσικά...
*Δημήτρης Δαμίγος - Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π., Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών και μέλος της ομάδας του Ε.Μ.Π., που είχε αναλάβει την απορρύπανση του Λαυρίου (Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής)