Τώρα τρέχουν στο υπουργείο Εργασίας

Πρόκειται για 19 υπαλλήλους που εντοπίστηκαν και παραδέχθηκαν το 2015 ότι πήραν χρήματα από το ταμείο

Σαν κύριοι επανήλθαν στα γραφεία τους 19 επίορκοι υπάλληλοι ....
του πρώην ΙΚΑ καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει ακόμα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, ώστε να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινές.

Υπάλληλοι που ομολόγησαν ότι καταχράστηκαν χρήματα από το ταμείο, πλαστογράφησαν δικαιολογητικά και έστησαν κομπίνες εις βάρος του φορέα, επέστρεψαν αυτές τις ημέρες στον «τόπο του εγκλήματος» μετά την «εκπνοή» των προσωρινών μέτρων που είχαν ληφθεί για την απομάκρυνσή τους .

Σύμφωνα με τον κανονισμό του πρώην ΙΚΑ, για τον επίορκο υπάλληλο προβλέπεται δυνητική αργία ενός έτους η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος. Ο συντάκτης του κανονισμού προέβλεψε αυτό το προσωρινό μέτρο, γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια αργούν να εκδικάσουν τα παραπτώματα εξαιτίας των πολυάριθμων υποθέσεων που βρίσκονται στην... ουρά. 

Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν έχει καν συγκροτηθεί το 5μελές πειθαρχικό συμβούλιο του φορέα που αποτελείται από δύο δικαστικούς, ένα διευθυντικό στέλεχος και δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η εμπλοκή δημιουργήθηκε γιατί οι αιρετοί εκπρόσωποι του νεοσύστατου φορέα πρέπει να αναδειχθούν μέσω αρχαιρεσιών οι οποίες εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2017.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ ζήτησαν εδώ και αρκετούς μήνες από την υπουργό Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προτείνουν κάποιους εκλεγμένους εκπροσώπους για να πλαισιώσουν προσωρινά τα συμβούλια έως ότου γίνουν εκλογές.

Η προσωρινή λύση ατόνησε αφού και οι δικαστικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της σύστασης του συμβουλίου.

Φθάσαμε λοιπόν στη «δωδεκάτη ώρα» και οι επίορκοι του 2015, μετά από δύο έτη δυνητικής αργίας, άρχισαν να επιστρέφουν όπως έχουν το δικαίωμα στις παλιές τους θέσεις ουσιαστικά ατιμώρητοι και με κίνδυνο υποτροπής.

Πρόκειται για υπαλλήλους α) του υποκαταστήματος της Αθήνας που εξέδιδαν πλαστές ΑΠΔ β) του Λεκανοπεδίου που πιστοποιούσαν με το αζημίωτο εικονικό χρόνο ασφάλισης για ασφαλισμένους που δε συμπλήρωναν τα ένσημά τους γ) της Κρήτης και της περιφέρειας Αττικής που ομολόγησαν ότι είχαν καταχραστεί χρήματα από το ταμείο δ) της Μακεδονίας που πήραν λεφτά από το ταμείο για να πάνε διακοπές και ε) της Μυκόνου που είχαν κατηγορηθεί ότι εξέδιδαν παράνομα ασφαλιστικές ενημερότητες σε οφειλέτες. 

Μάλιστα στέλεχος υποκαταστήματος στην Αθήνα που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση από τις 26 Ιουνίου επέστρεψε στη θέση του και με επίδομα θέσης ύψους 350 ευρώ.

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου «ταρακουνήθηκε» όταν ενημερώθηκε για την εικόνα «μπάτε σκύλοι αλέστε» που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα και «άνοιξε» πάλι το θέμα για να βρει προσωρινή λύση για να συσταθεί το συμβούλιο κάτι που δεν είναι εύκολο έτσι κι αλλιώς εν μέσω θερινών αδειών.

Πάντως έξι μήνες μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ δεν έχουν συσταθεί ούτε τα υπηρεσιακά συμβούλια με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σοβαρά αιτήματα των υπαλλήλων όπως η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών.

«Δεν είναι δυνατόν -σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ κ. Βαγγέλης Θεοδωρίδης -τη στιγμή που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί οδυνηρές μειώσεις, κάποιοι ανεγκέφαλοι να ενεργούν παραβατικά. Σε κάθε περίπτωση αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση ανάμεσα στη μεγάλη έντιμη οικογένεια των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, αφού επί ένα εξάμηνο και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν συγκροτούν το πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στο χώρο εργασίας άτομα που βαρύνονται με σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα».
 
Top