Οι μέρες που θα βρεθούμε με τα παιδιά μας στην ακροθαλασσιά ή στην πισίνα πλησιάζουν και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση που ίσως προκύψει....

Ακολουθούν οι σημαντικότερες συμβουλές ασφαλείας, που πρέπει να ακολουθούμε, ειδικά εάν έχουμε το προνόμιο να έχουμε το υγρό στοιχείο πολύ κοντά μας (π.χ. να μένουμε σε σπίτι ή ξενοδοχείο με πισίνα ή να κατοικούμε σχεδόν πάνω στην θάλασσα).

Γράψτε το παιδί σας σε μαθήματα κολύμβησης. Φυσικά και μπορείτε να μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει, αλλά τα μαθήματα θα του δώσουν περισσότερες δεξιότητες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό. Βέβαια το ότι έχει κάνει μαθήματα κολύμβησης δεν σημαίνει πως μπορεί να κολυμπά χωρίς επίβλεψη.

Επιλέξτε σωστά την παραλία. Η γαλάζια σημαία μπορεί να εγγυάται την ποιότητα των νερών αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να ελέγξετε, όπως είναι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, επικίνδυνα ψάρια, μορφολογία βυθού) και η κίνηση σκαφών ή η επίδοση σε θαλάσσια σπορ πολύ κοντά στην ακτή.

Μην κολυμπάτε με το στομάχι γεμάτο. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης γιατί διαφορετικά υπάρχει πάντα ο σοβαρότατος κίνδυνος της εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες. Περιμένετε δύο ώρες μετά το γεύμα για να επισκεφθείτε την παραλία ή την πισίνα και μην δίνετε στο παιδί σας snacks (σάντουιτς, φρούτα, γιαούρτι κοκ) όσο κολυμπάει.

Επιβλέπετε τα παιδιά σας συνεχώς, όχι μόνο όταν είναι μέσα στο νερό αλλά και απ’ έξω. Δεν ξέρεις ποτέ πότε ένα παιδί θα θελήσει να ξανακολυμπήσει. Στα παιδιά μέχρι 3 ετών συνίσταται η επίβλεψη αφής, δηλαδή να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας.

Μάθετε CPR και Πρώτες Βοήθειες για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε στα παιδιά σας να ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στο νερό,ώστε, εάν ποτέ χρειαστεί, να μπορούν να δουν προς ποια μεριά να κατευθυνθούν ή που έχει μέρος να πατήσουν για να βγουν έξω.

Προτρέψτε τα μικρά παιδιά να εξασκηθούν στην μπανιέρα τοποθετώντας το πρόσωπό τους στο νερό και κάνοντας φούσκες.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια κινδύνου μέσα στο νερό. Εάν πάθει κράμπα, κουραστεί, πιει νερό, πατήσει αχινό ή το τσιμπήσει τσούχτρα, προτρέψτε το να ζητήσει άμεσα βοήθεια για να βγει έξω.

Πηγή: HappyParenting.gr
 
Top