Την πρόσληψη του Κώστα Μίσσα στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ανακοίνωσε η ΕΟΚ. Ο 64χρονος προπονητής ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο ποιους συνεργάτες θα έχει στο πλευρό του παρά τις φήμες για τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο και τον Μιχάλη Κακιούζη. Το τεχνικό τιμ θα συμπληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.



Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός είπε: «Μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ανδρών. Είναι μια ομάδας καρδιάς και έντονων συναισθημάτων που ταυτίζονται με όλων των Ελλήνων. Είχα την ευτυχία από πολύ μικρός είτε σαν αθλητής είτε σαν προπονητής Εθνικών συγκροτημάτων να τα βιώσω, και τώρα αντιμετωπίζω την κορυφαία πρόκληση που μπορεί να υπάρξει για κάποιον προπονητή στην πατρίδα του. Πιάνουμε αμέσως δουλειά και τις επόμενες ημέρες, αφού υπάρξουν κάποιες τελικές επαφές, θα γνωστοποιηθούν επίσημα οι συνεργάτες που θα στελεχώσουν το τεχνικό επιτελείο, όπως φυσικά και οι παίκτες που θα κληθούν για την προετοιμασία».

Οι κλήσεις των παικτών για την προετοιμασία, που θα αρχίσει κοντά στις 25 Ιουλίου, αναμένονται άμεσα, αν και ούτως ή άλλως επαφές μαζί τους έχουν γίνει εδώ και καιρό και με εξαίρεση το ερωτηματικό που υπάρχει για την παρουσία του Κώστα Κουφού και του Τάιλερ Ντόρσεϊ (λόγω του συμβολαίου που υπέγραψε με τους Χοκς) δεν υπάρχουν προβλήματα.

Σίγουροι στις κλήσεις θεωρούνται οι Καλάθης, Σλούκας, Μάντζαρης, Παππάς, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Θ. Αντετοκούνμπο, Γ. Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης, Αγραβάνης, Μπουρούσης, Παπαγιάννης και Μπόγρης, ενώ ίσως εμφανιστεί με το εθνόσημο και ο Περπέρογλου. Δεν αποκλείεται να κληθούν και κάποιοι νεαροί παίκτες ως συμπληρωματικοί για την προετοιμασία.

Η ανακοίνωση:

Ο Κώστας Μίσσας αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών και θα την καθοδηγήσει στις επόμενες υποχρεώσεις της αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ.

Τα φιλικά προετοιμασίας

Το πρόγραμμα προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών περιλαμβάνει δύο τουρνουά που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα, στην Πάτρα και στο ΟΑΚΑ με το καθιερωμένο πια «Ακρόπολις Eurobank» και φιλικούς αγώνες στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σερβία. Αναλυτικά:

7-8 Αυγούστου, Πάτρα, Τουρνουά με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας

11-12 Αυγούστου, Βελιγράδι, Τουρνουά με τη συμμετοχή της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας

18-19 Αυγούστου, Λονδίνο, Δύο φιλικές αναμετρήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία

23-25 Αυγούστου, Αθήνα (ΟΑΚΑ), Τουρνουά Eurobank Ακρόπολις με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ιταλίας και της Γεωργίας

Ποιος είναι ο Κώστας Μίσσας 

Ο Κώστας Μίσσας γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1953 και όλη του η πορεία είναι η συνδεδεμένη με το μπάσκετ. Διετέλεσε καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Καποδιστριακού Παναπιστημίου για 35 χρόνια, μέλος Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών και της Νέων Ανδρών, τεχνικός Υπεύθυνος του Αναπτυξιακού προγράμματος κορασίδων της ΕΟΚ.

Η πορεία του άρχισε όμως πολύ νωρίτερα από τον Πανιώνιο, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1968 ως το 1986, φτάνοντας να αγωνιστεί από το τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας στην Α’ Εθνική, στο Κύπελλο Κόρατς (1976) και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (1977). Για δύο χρόνια αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό (1986-88), για να ξαναβάλει τα «κυανέρυθρα» για ένα χρόνο (1988-89) πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Παράλληλα, είχε αρχίσει να γράφει την δική του ιστορία με τη γαλανόλευκη. Αγωνίστηκε στην Εθνική Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1972 (15 αγώνες, 116 πόντους) και στη συνέχεια στην Εθνική Ανδρών. Κατέγραψε 45 συμμετοχές σημειώνοντας 238 πόντους (5,29μ.ο.) σε τέσσερα Βαλκανικά Πρωταθλήματα (1977, 1978, 1981, 1982), στο Διηπειρωτικό Κύπελλο (1975), στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1983 και στο Προολυμπιακό Τουρνουά 1984. Το ρεκόρ του σε έναν αγώνα είναι 20 πόντους (σε φιλικό αγώνα με τη Ρουμανία, 27/10/1977).

Το πέρασμα του από το παρκέ στον πάγκο έγινε με τον ΑΣ Πέρα, στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον Βλάντο Τζούροβιτς στον Πανιώνιο, για να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής στον Πανιώνιο, στο Περιστέρι, την Εθνική Κύπρου, τον Παπάγου, τον Απόλλωνα Πάτρας, τη Δάφνη, τον ΚΑΟΔ, την ΑΓΕ Χαλκίδας. Κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Γυναικών και της Εθνικής Νέων Ανδρών, με την οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2009 και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2010. Με την Εθνική Γυναικών κατέκτησε την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2009, θέση που της έδωσε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Μίσσας διδάσκει στη Σχολή Προπονητών της FIBA Europe (FECC) . Έχει σχεδιάσει και επιμελείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα μικρών ηλικιών (ΝΟΥΣ) του Προμηθέα Πατρών. Έχει γράψει δυο βιβλία με θέματα το Μίνι-Μπάσκετ και «Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις». Αποτελεί τον εμπνευστή και δημιουργό του προγράμματος ενημέρωσης και επιμόρφωσης Γονέων, παραγόντων, αθλητών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με την δημιουργία αθλητικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: sport-fm.gr
 
Top