Μουδιασμένοι και προβληματισμένοι σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (λέμε τώρα και κανα αστείο να περνά η ώρα) μετρούν τα υπέρ και τα κατά ενός συμβιβασμού για το χρέος που φαίνεται, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφώνεται στον ορίζοντα. Με δεδομένο πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση στο τραπέζι, το τοπίο είναι ακόμα θόλο, ενώ ξεκάθαρα δεν είναι τα πράγματα και ως προς το χρονοδιάγραμμα της λύσης.
«Να τελειώσουμε τώρα και μετά τα ξαναλέμε» φαίνεται να ήταν η τελευταία φράση, ως επιμύθιο της συζήτησης που έγινε, πολλών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας που είδαν πως η κυβέρνηση βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της θητείας της.
Προτάσεις για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής κατατέθηκαν, σκεπτικισμός για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών υπήρχαν, ενώ αίσθηση προκάλεσε ακόμα και σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες, για διεξαγωγή διαρκούς Συνεδρίου. Η Πολιτική Γραμματεία μέσω ανακοίνωσή της στήριξε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος, αν και «αστερίσκοι» υπήρξαν.
Προσπάθεια για λύση στο Λουξεμβούργο
Πολλά ήταν τα μηνύματα που έδωσε, αλλά και πήρε ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή συνεδρίαση του 29μελούς οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, που θα κρίνει την πορεία του ελληνικού χρέους. Στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Καθησυχαστικά προς το εσωτερικό λειτούργησε η ανακοίνωση πως η ελληνική κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η αποστροφή στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ήρθε να πείσει και τους πιο δύσπιστους πως η δέσμευση του πρωθυπουργού δεν ήταν μια «κόκκινη γραμμή», που «ξέβαψε» με τις νέες αυξημένες απαιτήσεις των δανειστών.
Οι συσκέψεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι συνεχείς και αυτό έγινε φανερό όταν χθες χρειάστηκε να καθυστερήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για περίπου 2 ώρες, προκειμένου ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος και η Έφη Αχτσιόγλου να βρεθούν στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η παρουσία του οικονομικού επιτελείου θεωρήθηκε απαραίτητη μετά και τις νέες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που κατά πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδειχναν μια ευελιξία του ΔΝΤ προς την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε αυτή τη σύσκεψη, αλλά και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε η κυβέρνηση και το κόμμα να βγουν μπροστά ξεκαθαρίζοντας πως αυτές οι δηλώσεις του Ταμείου «δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης».
Καλά ενημερωμένες πηγές, με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, κάνουν λόγο για μια «μάχη διαρροών» που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να «μετρήσει» τις προθέσεις των άλλων.
Αυτό που γίνεται σαφές από τις ίδιες πηγές είναι πως υπάρχει διάθεση από το κυβερνητικό στρατόπεδο στο Eurogroup του Λουξεμβούργου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη βάση της προηγούμενης πρότασης που θα δίνει, όμως μια προοπτική για το QE. Ακόμα και λεκτικές διατυπώσεις (πως έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους ή συγκεκριμενοποίηση εργαλείων απομείωσης), εκτιμούν, πως θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη θετική διάθεση της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο διευκρίνιζαν πως «δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, γιατί η πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ της».
Το «stand by arrangement»
Στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιλέξει να προχωρήσει σε ένα stand by arrangement, αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς εκταμίευση χρημάτων μέχρι να υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος,. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η εκταμίευση να γίνει άπαξ τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα και θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για μεσοπρόθεσμο χρέος. Προκειμένου το Μαξίμου να δεχτεί μια τέτοια λύση, θα πρέπει η διατύπωση της απόφασης του Eurogroup να είναι τέτοια που να δίνει βάσιμες ελπίδες για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.