Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Δραπετσώνας και τη Α/ΘΜΙΑ Σχολική Επιτροπή, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, 7 Ιουνίου, περιβαλλοντικές δράσεις στον πρώην βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου Λιπασμάτων με θέμα : «Σχεδιάζοντας την πόλη που ονειρεύομαι».
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ θα ολοκληρωθεί στις 12.30 μ.μ και θα περιλαμβάνει :

α)  χωρισμό σε ομάδες και δενδροφύτευση,
β) βιωματικό εργαστήριο ονοματοδοσίας δένδρου και ανάληψης υιοθεσίας του «Υιοθετώ το δένδρο μου» (οι ομάδες δίνουν όνομα στο δένδρο τους, υπογράφουν τη «πράξη ανάληψης υιοθεσίας του δένδρου»
 γ) διακόσμημα στο ποτιστήρι που τους δίνεται από τον Δήμο και με το οποίο θα ποτίζουν σε τακτά διαστήματα το δένδρο τους),
δ)  εικαστική παρέμβαση σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών (graffiti)
ε) δρώμενο με θέμα «κάνω προτάσεις ανάπλασης του πρώην βιομηχανικού χώρου του εργοστασίου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας» (οι ομάδες σχεδιάζουν πώς φαντάζονται το χώρο σε χαρτί Α3 και στη συνέχεια  πλαστικοποιείται και το παίρνουν μαζί τους).

Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχτηκε λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχει στην τοπική κοινωνία, καθώς συμπυκνώνει τη μνήμη του πρόσφατου οικονομικού και κοινωνικού παρελθόντος – μια ολόκληρη πολιτεία, στην πλειοψηφία πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, ήρθε και δημιουργήθηκε γύρω από το εργοστάσιο Λιπασμάτων που την τροφοδοτούσε την ίδια στιγμή που δημιουργούσε αβίωτες συνθήκες εργασίας και ζωής. Το 1999, το εργοστάσιο Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας έκλεισε οριστικά μετά από πολλές δεκαετίες λειτουργίας. Από τότε, ο χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας για την απόδοσή του στους πολίτες και έγινε πεδίο πολλών, διαφορετικών μεταξύ τους, προτάσεων διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή αποτελεί την μοναδική ευκαιρία για  πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο σε όλη την παράκτια ζώνη από τον Πειραιά έως το Πέραμα.
Με τη συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις, οι μαθητές/τριες των δημοτικών  σχολείων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον χώρο γύρω από τον παλιό Υδατόπυργο του εργοστασίου Λιπασμάτων, να τον οικειοποιηθούν ως δικό τους κοινόχρηστο χώρο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις (δενδροφύτευση μεγάλων δένδρων που θα γίνει σύμφωνα με οδηγίες του τμήματος πρασίνου του Δήμου, υιοθέτηση του δένδρου από την κάθε σχολική μονάδα, προγραμματισμός δράσεων και σύνταξη συμβολαίου δέσμευσης για την φροντίδα του στη συνέχεια). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ολιγομελείς ομάδες εργασίας κάνοντας τις δικές τους προτάσεις διαχείρισης και ανάπλασης για τον πρώην βιομηχανικό χώρο, και συμμετέχοντας σε εργαστήριο graffiti (ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της ημερίδας με τη βοήθεια της Σχολής Καλών Τεχνών).
 
Top