Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν για πολλούς μια πρώτη μικρή δόση διακοπών, όμως ήρθε πλέον η ώρα του γυρισμού. Διαβάστε πως να αποφύγετε εκνευρισμό, αλλά και καταστάσεις που μπορεί να σας «αγχώσουν», για να απολαύσετε απροβλημάτιστα τη διαδρομή της επιστροφής.
Επειδή σίγουρα η επιστροφή στη καθημερινότητα δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα, καλό θα είναι να αποφύγουμε καταστάσεις που θα μας προκαλέσουν εκνευρισμό. Η οδήγηση απαιτεί πάνω από όλα ηρεμία. Το να πατάμε συνεχώς την κόρνα, να φωνάζουμε, να κάνουμε άσεμνες χειρονομίες ή να χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας ενώ οδηγούμε, μπορεί να αποβεί μοιραίο τόσο για εμάς, όσο και για τους υπόλοιπους. Ας δούμε αναλυτικά τους κινδύνους που κρύβει ο εκνευρισμός και πώς να τους αποφύγουμε.

Η επιθετικότητα είναι μειονέκτημα
Πόσο συχνά έχετε δει οδηγούς να χειρονομούν μεταξύ τους, να ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου τους και να κατεβαίνουν στη μέση του δρόμου για να μαλώσουν μεταξύ τους, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους; Ειδικά σε περιπτώσεις που η αυξημένη κίνηση έχει παρατείνει τον χρόνο της διαδρομής μας, αυτό είναι συχνό φαινόμενο. Για την ασφάλεια τη δική σας και των υπόλοιπων συνανθρώπων σας, πρέπει να αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο και να κρατάτε πάντα τον έλεγχο του εαυτού σας. Μην οδηγείτε ενώ είστε θυμωμένοι ή στεναχωρημένοι και αποφύγετε τις συγκρούσεις. Το να φωνάζετε, να πατάτε την κόρνα, να βρίζετε ή να κάνετε άσεμνες χειρονομίες, εκτός από την ηθική υπόστασή σας, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χάσετε πολύ εύκολα και τον έλεγχο του οχήματος, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για όλους.

Αποφύγετε τους εκνευρισμένους οδηγούς
Αν παρατηρήσετε έναν οδηγό να προκαλεί με την οδήγηση και τη συμπεριφορά του, αποφύγετέ τον τάχιστα! Μην προσπαθήσετε να τον προκαλέσετε, ακόμη και αν έχετε δίκιο ή καλύτερα μην του δίνετε καθόλου σημασία, αλλάζοντας πορεία για λίγο ή σταματώντας στην άκρη του δρόμου. Θυμηθείτε, ότι ένας θυμωμένος άνθρωπος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.

Το σύνδρομο της κόπωσης
Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης ατυχήματος είναι η κούραση και η υπνηλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων πραγματοποιείται στα εθνικά δίκτυα και οφείλεται στην τάση για ύπνο. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε ή χάνετε τη συγκέντρωσή σας, κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση ή καλύτερα ακινητοποιήστε το αυτοκίνητό σας στην άκρη του δρόμου, μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Ανοίξτε τα παράθυρά σας προκειμένου να σας «χτυπήσει» φρέσκος αέρας, ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας, βάλτε τη μουσική λίγο πιο δυνατά και κουνάτε συνεχώς τα μάτια σας. Η καλύτερη λύση, βέβαια, είναι ένα καλός ύπνος πριν το ταξίδι σας, γεγονός που εκτός από ξεκούραση, θα σας προσφέρει και καλύτερη διάθεση.

Προσοχή στα επαρχιακά δίκτυα, ιδιαίτερα τη νύχτα
Προσπαθήστε να αποφεύγετε την οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επαρχιακά δίκτυα, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Η απόλυτη συγκέντρωση στο δρόμο και η ελάττωση της ταχύτητας είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Το οδικό δίκτυο στις περισσότερες επαρχίες της χώρας μας είναι σε κακά χάλια, οι δρόμοι στενεύουν από στροφή σε στροφή, ενώ οδηγοί με αγροτικά μηχανήματα ή κοπάδια ζώων είναι δυνατό να εμφανιστούν ξαφνικά στο μέσο του δρόμου, με μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος.
 autotriti.gr
 
Top