Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81mg) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 16%. Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Leslie Bernstein και διευθυντή του οργανισμού City of Hope, δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό Breast Cancer Research.

Ο Bernstein και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο του θετικού στον υποδοχέα οιστρογόνων ή προγεστερόνης, HER2 αρνητικού καρκίνου του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο κοινός υποτύπος καρκίνου του μαστού.
«Η μελέτη διαπίστωσε μια ενδιαφέρουσα προστατευτική σχέση μεταξύ της χαμηλής δόσης ασπιρίνης και του καρκίνου του μαστού", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Christina A. Clarke, Ph.D., M.P.H., από το Ινστιτούτο Πρόληψης Καρκίνου της Καλιφόρνια. «Δεν βρήκαμε ανάλογους συσχετισμούς με άλλα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη». Επίσης, δεν βρήκαμε συσχετισμούς με την κανονική ασπιρίνη, αφού η κανονική ασπιρίνη λαμβάνεται σποραδικά για τους πονοκεφάλους ή άλλους πόνους.
Η μελέτη αυτή διέφερε από άλλες μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση ασπιρίνης και καρκίνου, διότι επικεντρώθηκε στα επίπεδα της δόσης της ασπιρίνης που έλαβαν οι γυναίκες και παρακολούθησε τη συχνότητα χρήσης χαμηλής δόσης ασπιρίνης και όχι της κανονικής.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η ασπιρίνη είναι ένας ασθενής αναστολέας αρωματάσης», δήλωσε ο Bernstein. «Πιστεύουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της πρόγνωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού, αφού σταματήσουν να λαμβάνουν τους αναστολείς αρωματάσης».
Ο Bernstein πρόσθεσε: «Η ασπιρίνη μειώνει επίσης τη φλεγμονή, άρα αναστέλλει έναν άλλο μηχανισμό με τον οποίο η ασπιρίνη που λαμβάνεται τακτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή την επανεμφάνισή του».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που καταγράφηκαν από ερωτηματολόγια σε 57.164 γυναίκες.
 stogiatro.gr
 
Top