«Απροστάτευτοι» απέναντι σε μπαράζ κλοπών βρίσκονται εργαζόμενοι και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο στο ΕΣΥ για φύλαξη. Οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης κυμαίνονται από 500.000 – 800.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με τη δυναμικότητα των νοσοκομείων.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία αποδεικνύονται «ξέφραγο αμπέλι» και πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφεται και ένα περιστατικό κλοπής στο αστυνομικό δελτίο. Το πιο σοβαρό περιστατικό, η κλοπή στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγ. Σάββας από το οποίο «φτερά» έκανε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

«Δεν ήταν τυχαία αυτή η κλοπή. Όποιοι την έκαναν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα » δήλωσε λίγη ώρα μετά το συμβάν ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής Δημήτρης Ξυνόπουλος. Για ύποπτο περιστατικό μιλούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επισημαίνοντας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει μια και μόνη είσοδο που φυλάσσεται πάντα. «Πώς κατάφεραν οι άγνωστοι να βγουν με τον εξοπλισμό αυτό και να μην γίνουν αντιληπτοί;» ρωτάνε χαρακτηριστικά.

Λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικής φύλαξης των νοσοκομείων, κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Μόνο τους πρώτους μήνες του έτους έχουν καταγραφεί δεκάδες υποθέσεις κλοπών σε βάρος ασθενών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο γυναίκες ηλικίας 39 και 36 ετών, κατηγορούμενες για συνολικά τέσσερις υποθέσεις κλοπών σε δωμάτια του νοσοκομείου της περιοχής. Αφαίρεσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα.

Τελευταίο περιστατικό στο νοσοκομείο Βόλου όπου άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο γαστρεντερολογικό ιατρείο και αφαίρεσαν ιατρικό εξοπλισμό αξίας 30.000€ την Κυριακή 21/5. Η κλοπή έγινε αντιληπτή από εργαζόμενο του ακτινολογικού τμήματος ο οποίος είδε ένα άτομο να σπάει το τζάμι και να φεύγει τρέχοντας. Το γαστρεντερολογικό ιατρείο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ισόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στην Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για τις κλοπές που γίνονται. Θύμα κλοπής μέσα στο Νοσοκομείο έπεσε και μια γυναίκα από την Κίσαμο που επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Χανίων! Άγνωστος μπήκε στο θάλαμο που διανυκτέρευε η γυναίκα στην Α΄ Χειρουργική κλινική και πήρε από το ντουλάπι της μια τσάντα με το πορτοφόλι της με 250 ευρώ και πολύτιμα έγγραφα.

«Ριφιφί» αυτή τη φορά σε βάρος εργαζομένων καταγράφηκε και στο νοσοκομείο Ρόδου ενώ η «λεία» των κλοπών σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιορίζεται σε χρήματα αλλά και σε διάφορα είδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου υπάλληλοι του νοσοκομείου που εργάζονταν στο τομέα της θέρμανσης, παρακρατούσαν για προσωπικό τους όφελος μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, που προορίζονταν για τις ανάγκες του νοσοκομείου, προκειμένου να τις πουλήσουν, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Περιστατικό κλοπής στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών κατήγγειλε πρόσφατα και το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους τελευταίο περιστατικό: Ναρκομανής μπήκε στον χώρο των χειρουργείων και έκλεψε χρήματα και κάρτες από τους χώρους των αποδυτηρίων του Προσωπικού, την στιγμή που το Προσωπικό εργαζόταν στις χειρουργικές αίθουσες.

Σε άλλη περίπτωση, από το τμήμα τροφοδοσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας φαίνεται ότι αφαιρούσαν συστηματικά πράγματα η υπεύθυνη τροφοδοσίας του τμήματος και ο βοηθός της. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, μετά από πληροφορίες που υπήρχαν, η υποδιεύθυνση ασφαλείας συνέλαβε τα δύο αυτά άτομα. Μάλιστα, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, σε αυτό της υπεύθυνης βρέθηκαν πράγματα και υγειονομικό υλικό που είχε αφαιρεθεί από το Τμήμα Τροφοδοσίας του ιδρύματος.
 
Top