Η αυξημένη χοληστερίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα...Χοληστερίνη – Αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης, ένας χειρουργός υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να εντοπιστεί η κατάσταση κοιτάζοντας τα μάτια.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Dan Reinstein, οφθαλμικός χειρουργός της κλινικής Vision του Λονδίνου, δήλωσε ότι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis μπορεί να υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει αυξημένη χοληστερίνη.



Ο ίδιος λέει σχετικά: “Οι ασθενείς μπορούν να εκδηλώσουν ένα λευκό, γκρι ή μπλε αδιαφανές (opaque) δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα. Αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis. Είναι αρκετά συνηθισμένο στους ηλικιωμένους και σε μερικούς μπορεί να είναι ενδεικτικό της υψηλής χοληστερόλης και του ενδεχόμενου κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για τη στεφανιαία νόσο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η κατάσταση Arcus Senilis εμφανίζεται περιστασιακά ως μια συγγενής ανωμαλία (arcus juvenilis), που συνήθως περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του περιφερικού κερατοειδούς και δεν συνδέεται με ανωμαλίες του λιπιδίου του ορού (serum lipid)”.



Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί επίσης να αναπτύξουν κιτρινωπά σημάδια στις γωνίες και γύρω από τα μάτια, ή/και μικρούς σβόλους στο χρώμα του δέρματος γύρω από τις γωνίες των βλεφάρων. Αυτά είναι σημάδια από μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ξανθέλασμα (xanthelasma).




Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται τα κιτρινωπά σημάδια στα μάτια



Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται οι μικροί σβόλοι γύρω από τα μάτια

 
Top