ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ

Το 1911 ο βρετανός γεω-επιστήμονας Thomas Griffith Taylor ανακάλυψε ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο στην Ανταρκτική.

Από καιρό σε καιρό κόκκινο νερό έσταζε κατά μήκος ....ενός παγόβουνου, και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Με τα χρόνια οι επιστήμονες είπαν ότι το χρώμα οφείλεται στην επαφή του οξειδίου του σιδήρου που υπάρχει στο νερό με το οξυγόνο του αέρα. Μια κλασική περίπτωση σκουριάς, με άλλα λόγια.

Το παγόβουνο ωστόσο προκάλεσε την ανθρώπινη φαντασία και διάφοροι μύθοι ξεπήδησαν αμέσως, άλλοι φρικιαστικοί, άλλοι εκτός πραγματικότητας. Το παγόβουνο πήρε την ονομασία «Καταρράκτες αίματος» [blood falls] και αποτέλεσε ένα μυστήριο που τραβούσε την προσοχή.







Ωστόσο, ως σήμερα, κανείς επιστήμονας δεν μπορούσε να εξηγήσει από πού προέρχεται αυτό το νερό τόσο πλούσιο σε σίδηρο. Τώρα το μυστήριο λύθηκε, όπως αναφέρει το σάιτ Popular Science. Ερευνητές του Colorado College και του πανεπιστημίου Alaska Fairbanks εξήγησαν ότι όλα έρχονται από ένα ρεζερβουάρ αλμυρού νερού το οποίο κρύβεται κάτω από το παγόβουνο.

Η Jessica Badgeley, καθηγήτρια στο Colorado College, εξήγησε στο Popular Science:

«Ξέραμε ότι έτρεχε αλμυρό νερό το οποίο δημιουργούσε καταρράκτη. Υπήρχε μια μελέτη του 2015 που αποδείκνυε ότι αυτό το αλμυρό νερό ερχόταν κάτω από το παγόβουνο. Το μυστήριο που έμενε άλυτο ήταν η σχέση ανάμεσα σε αυτή την πηγή και στον καταρράκτη. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο, δεν έχει όμοιό του. Επομένως ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πώς το νερό πήγαινε από το παγόβουνο στην επιφάνεια».



Δύσκολο ήταν επίσης να εξηγηθεί πώς το νερό παρότι περιείχε αλάτι κύλαγε αντί να παγώνει. Στην πραγματικότητα, λένε οι επιστήμονες, αυτή η πηγή νερού θερμαίνεται μόνη της.

«Οταν το νερό περνάει από την υγρή φάση στην στερεά φάση, αυτό εκλύει θερμότητα, είναι βασική χημεία», σημειώνει το Popular Science.

«Στη περίπτωση του αλμυρού νερού που διαπερνάει το παγόβουνο Taylor, η θερμότητα που εκλύεται από το αλμυρό νερό που παγώνει αρκεί ώστε το υπόλοιπο νερό να στάζει».



Οι ερευνητές διέγραψαν με ακρίβεια, με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων και ρομπότ, την φύση αυτού του καταρράκτη, εντελώς εξωπραγματικού. Αποδείχτηκε ότι το νερό παραμένει ζεστό κάτω από το παγόβουνο και όταν δημιουργούνται ρωγμές, τότε η πίεση κάνει το νερό να ανεβαίνει και ξεχειλίζει όταν η επιφάνεια ραγίζει.

Ετσι λύθηκε και το μυστήριο με το παγόβουνο που στάζει αίμα. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουν ακόμη πολλά μαθήματα να πάρουν από το φαινόμενο. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιό σημείο και με ποιά ταχύτητα οι πλάκες πάγου και τα παγόβουνα θα εξελιχθούν με την κλιματική αλλαγή», εξηγεί η Bdgeley. Γιατί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στον πλανήτη, τόσο συχνότερα θα βλέπουμε παγόβουνα να φτύνουν αίμα.




 
Top