Εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τα capital controls. Αυτά που είχε υποσχεθεί ότι θα αρθούν το αργότερο ως τα μέσα του… 2016 είναι ξεχασμένα μέσα στα συρτάρια.


Το εντυπωσιακό είναι ότι τα capital controls δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες. Δεν έφεραν την αύξηση των καταθέσεων γιατί πολύ απλά οι καταθέτες κρατούν «ερμητικά κλειστά» στα σπίτια τους τα χρήματα.

Άλλωστε τα νέα στοιχεία για τον ELA, επιβεβαιώνουν την έκτακτη κατάσταση στην οποία αρχίζουν και μπαίνουν οι τράπεζες και δικαιολογούν την συνέχιση ή και την ενίσχυση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το όριο άντλησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, παραμένει στα 46,6 δισ. ευρώ καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της εκροής καταθέσεων που προκαλεί η αβεβαιότητα στην οικονομία.

Όσο μάλιστα δεν ομαλοποιείται το κλίμα, διατηρείται το ρίσκο να μένει το σύστημα σε εξάρτηση από τον ELA ανατρέποντας έτσι την πορεία αποκλιμάκωσης που πέτυχε με δυσκολία το 2016.

Η έκτακτη ρευστότητα είχε υποχωρήσει κατά 43,4 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2015, εκ των οποίων τα 21,8 δισ. ευρώ από την επαναφορά του waiver πριν από εννέα μήνες. Η πορεία αυτή «φρέναρε» καθώς από την αρχή του έτους οι τράπεζες καταγράφουν μείωση των καταθέσεων.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποδίδουν την ανάγκη για προσφυγή στην ακριβή

ρευστότητα του ELA στις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Οι εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ περίπου και έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ με τους δανειολήπτες να μην είναι πρόθυμοι ούτε καν να προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις.
πηγη fpress.gr
 
Top