Όσο προχωράμε προς το Πάσχα, αρχίζουν οι εξορμήσεις στη φύση, που αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι με τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες.

Η πιθανότητα να σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, αυξάνεται σημαντικά, αν φοράτε άρωμα ή ρούχα με έντονα χρώματα, αν κουνάτε απότομα τα χέρια σας για να τα απομακρύνετε, αν βρίσκεστε κοντά σε φωλιά εντόμων ή αν τρώτε στο δρόμο γλυκιές και αρκετά λιπαρές τροφές. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα έντομα δεν είναι επιθετικά και ότι τσιμπούν μόνο όταν αισθανθούν ότι απειλούνται, προκειμένου να αμυνθούν.
Τα τσιμπήματα αυτά, συνοδεύονται από έντονο πόνο, τοπική κοκκινίλα και οίδημα, που μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και 30 εκατοστά από το σημείο του τσιμπήματος. Οφείλονται στην τοξική δράση του δηλητηρίου του εντόμου και μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Αφαιρέστε το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα που έχετε «κάψει». Προσέξτε μόνο να μην το πιέσετε με το χέρι, γιατί έτσι το κεντρί θα μπει πιο μέσα, μεγαλώνοντας τον πόνο.
Οι ειδικές αντιισταμινικές αλοιφές, έρχονται να ανακουφίσουν γρήγορα από τον κνησμό και τον ερεθισμό που προκαλούν αυτά τα τσιμπήματα.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τσιμπήματα αθώα. Αν το έντομο έχει καταφέρει τσίμπημα στο στόμα ή τον λαιμό, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή. Τα τσιμπήματα στις μεμβράνες του βλεννογόνου του στόματος μπορεί να προκαλέσουν αμέσως πολύ έντονο πρήξιμο, με κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών. Ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας υπάρχει επίσης, όταν τα συμπτώματα δεν δείχνουν να υποχωρούν.
 stogiatro.gr
 
Top