Τα πασχαλινά εδέσματα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης και κορεσμένου λίπους (ζωικής προέλευσης)  σε αλάτι, ζάχαρη, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες A και D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και υδατάνθρακες.  
Για να ξέρουμε όμως τι πρέπει να αποφύγουμε ή τι να μετριάσουμε στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσες θερμίδες περιέχει κάθε έδεσμα.
* Ο οβελίας: Τα 100 γραμμάρια ωμού κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
* Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό μέτριου μεγέθους, μάς δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.
* Η μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου, μπορεί σαφώς να μειώσει αυτήν την ποσότητα χοληστερόλης (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
* Τα συκώτια και εντόσθια: Είναι από τις πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
* Τα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
* Το τσουρέκι: Είναι επίσης πλούσια πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 286 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
stogiatro.gr
 
Top