Στο Στρασβούργο έφθασε η υπόθεση των εργατών από το Μπαγκλαντές στις καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαίωσε τους 42 εργάτες που έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και καταναγκαστικής εργασίας και κάλεσε την Ελλάδα να καταβάλει από 12.000 ως 16.000 ευρώ σε καθέναν ή 588.000 ευρώ στο σύνολο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει επιδικάσει ποτέ το δικαστήριο.
Επίσης, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάσταση εκμετάλλευσης, να προστατεύσει τα θύματα, να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα και να τιμωρήσει τους ενόχους.

Με βάση την απόφαση οι εργάτες δήλωσαν πως ελπίζουν η ελληνική κυβέρνηση να πήρε το μάθημά της και να αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο τους στην οικονομία της χώρας. Ο δικηγόρος τους χαρακτήρισε την απόφαση πρωτοποριακή για την Ευρώπη, καθώς δεν δικαίωσε μόνο τους εργάτες αλλά θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά κατά της εκμετάλλευσης. Έτσι, από εδώ και πέρα οι εργοδότες δεν θα μπορούν να απειλούν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και θα βοηθήσει να σταματήσει η εκμετάλλευση στο μέλλον. Η υπόθεση αυτή είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν οι εργάτες πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες του εργοδότη στις φυτείες της φράουλας στη Μανωλάδα το 2013, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Δούλευαν εκεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 για 12 ώρες, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Η αμοιβή τους ήταν 22 ευρώ για τις 7 ώρες και 3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα.

Τον Απρίλιο του 2013 πυροβολήθηκαν από τον επιστάτη, διότι ζήτησαν τα δεδουλευμένα περίπου 6 μηνών που τους οφείλονταν. Τραυματίστηκαν 30, εκ των οποίων 4 σοβαρά και 1 νοσηλεύθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό. Το 2008 εργάτες είχαν ξεσηκωθεί για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν και ζούσαν εκεί. Ακόμα έχουν καταγραφεί και άλλες επιθέσεις στο παρελθόν.

Με την απόφαση του δικαστηρίου ασχολήθηκαν και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως Guardian, ABC News, BBC, το οποίο προσέθεσε και το περιστατικό του αυτοπυρπολισμού 29χρονου πρόσφυγα από την Συρία σε καταυλισμό στην Χίο. Ο 29χρονος υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Αλεξία Καψαμπέλη
 
Top