Τα οφέλη του ύπνου για την υγεία μας, την ευζωία και την παραγωγικότητά μας είναι πολύ καλά θεμελιωμένα και υποστηρίζονται από δεκάδες έρευνες. Αυτό που δεν ήταν γνωστό στους επιστήμονες μέχρι σήμερα και αποδεικνύεται με νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Χαρτφορντσίαρ, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων, είναι ότι οι μικροί ύπνοι στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να συμβάλουν στην ευτυχία.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικροί ύπνοι, διάρκειας μέχρι 30 λεπτών μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωσή μας, να μας κάνουν πιο παραγωγικούς και πιο δημιουργικούς, τα νέα ευρήματα όμως δείχνουν ότι ένας υπνάκος μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους”, σημειώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γουάιζμαν.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιιήθηκε online, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήματα ψυχολογικής φύσεως και να δώσουν πληροφορίες για το αν και κατά πόσο κοιμούνταν στη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις απαντήσεις που είχε δώσει, κάθε συμμετέχων έλαβε ένα σκορ ευτυχίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 66% εκείνων που κοιμόντουσαν στη διάρκεια της ημέρας δήλωναν πιο ευτυχισμένοι, έναντι εκείνων που δεν κοιμόντουσαν, κάτι που υποδηλώνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των μικρών ύπνων και της βελτιωμένης αίσθησης ευεξίας.
Η μελέτη βρήκε τέλος, ότι τέτοιους ύπνους έπαιρνε το 43% των ατόμων ηλικίας 18-30 ετών, έναντι ποσοστού 30% στις ηλικίες άνω των 50.
πηγη
 
Top