ΙΕΛΚΑ:Πτώση έως και στα 5,30€ η τιμή του Αρνιού το Πάσχα 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ λόγω ανταγωνισμού

Σημαντικό όφελος 20% για τον καταναλωτή από προσφορές και εκπτωτικές ενέργειες στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα 2017

Η παρούσα έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2017. Βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Καταγράφεται μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης μείωση της τιμής του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αναμένεται την Μεγάλη Εβδομάδα, με τον έντονο ανταγωνισμό για άλλη μία χρονιά να μειώνει τις τιμές. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού σήμερα (Μεγάλη Τετάρτη) διαμορφώνεται στα 5.50€ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6.50€ ανά κιλό.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωση τύπου του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016. Όπως αναμενόταν, σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά παίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ ο καταναλωτής που θα αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% της δαπάνης του. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως φαίνεται στον πίνακα 1, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, την Μεγάλη εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.

Παράλληλα φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαφορετικά προϊόντα. Π.χ. ενδεικτικά:

Τα αυγά πωλείται η 6αδα από 1,19€ έως 2,46€ με ένα εύρος τιμής 52%
Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33€ έως 1,85€ με ένα εύρος τιμής 28%.
Το αλεύρι για όλες τις χρήσης το κιλό από 0,65€ έως 0,97 με ένα εύρος τιμής 33%
Το βούτυρο πωλούνται τα  500 γρ. από 3,98€ έως 7,68€ με ένα εύρος τιμής 48%
Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68€ έως και 8,59€ με ένα εύρος τιμής 34%
Το γιαούρτι το κιλό πωλείται από 2,25€ έως 3,6€ με ένα εύρος τιμής 38%
 
Top