«Καίνε» οι μετακινήσεις αυτήν την περίοδο, καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, οι υπερβολικοί φόροι στα υγρά καύσιμα και η επιβάρυνση των διοδίων αναγκάζουν τους οδηγούς να ξοδέψουν ένα σημαντικό ποσό για Πάσχα στο… χωριό.

Για τη μέση ελληνική οικογένεια το κόστος μετακίνησης ξεπερνάει πλέον εκείνο του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς οι τιμές του οβελία κινούνται σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, σχεδόν ίδια με εκείνα της περσινής χρονιάς.


Το βασικότερο πρόβλημα είναι η τιμή των καυσίμων (κάθε είδους), που εκτός από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου επιβαρύνονται από την εισπρακτική μανία των τελευταίων ετών, που βρήκαν για ακόμη μία φορά στο Ι.Χ. τη «χρυσή αγελάδα» των έμμεσων φόρων. Φουλάροντας το αυτοκίνητό μας, «αγοράζουμε» κυρίως φόρους κατά τα 2/3 και καύσιμο μόνο για το υπόλοιπο του ποσού.

«Μας πήραν χαμπάρι» και στο εξωτερικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera», το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ε.Ε. (Μάρτιος 2017), η Ελλάδα έχει την τρίτη πιο ακριβή βενζίνη μεταξύ 29 χωρών (των 28 της Ε.Ε. και της Ελβετίας). 

Όπως σημειώνεται, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας διαμορφώνεται σε 76,15 ευρώ για 50 λίτρα βενζίνης (1,523 ευρώ το λίτρο). Από αυτό το ποσό, τα 50,9 ευρώ αντιστοιχούν σε φόρους και τα υπόλοιπα 25,2 ευρώ σε καθαρή ύλη.

Στην κορυφή της κατάταξης των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Ολλανδία.

Αντίθετα, πάντως, με την Ευρώπη, η βενζίνη είναι πολύ φθηνότερη στις ΗΠΑ. Τα 50 λίτρα κοστίζουν 28,45 ευρώ, από τα οποία φόροι είναι μόλις τα 5,69.

Σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (7.4.2017), ηΣτις Κυκλάδες παρατηρείται η υψηλότερη μέση τιμή βενζίνης, 1,770 ευρώ το λίτρο μέση τιμή της αμόλυβδης κινήθηκε στα 1,523 ευρώ ανά λίτρο. Αυτή διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 28,05%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 66,04% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,92%. Σε ό,τι αφορά στο diesel κίνησης, άγγιξε τα 1,274 και το υγραέριο τα 0,841 ευρώ.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή της βενζίνης κινήθηκε κοντά στα 1,5 ευρώ.

Για την ακρίβεια, στα 1,502 ευρώ το λίτρο στην Αττική και στα 1,501 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. 

Στις Κυκλάδες παρατηρείται η υψηλότερη μέση τιμή βενζίνης, 1,770 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν οι Νομοί Σάμου με 1,663 ευρώ ανά λίτρο, Δωδεκανήσου (1,640 ευρώ), Ευρυτανίας (1,620 ευρώ) κ.λπ. 

Προσοχή όμως. Στα πρατήρια βενζίνης επί των αυτοκινητοδρόμων η βενζίνη «πετάει» στο 1,60 ανά λίτρο, καθώς λειτουργούν μονοπωλιακά δεδομένα.

Οι σύγχρονοι δρόμοι έχουν και τσουχτερά διόδια



Οι «κορδέλες» κόπηκαν, οι τελετές ολοκληρώθηκαν, οι αυτοκινητόδρομοι παραδόθηκαν στην κυκλοφορία. Μαζί έρχεται όμως και ο… λογαριασμός.

Το κόστος των διοδίων αγγίζει πλέον εκείνο της βενζίνης για μια διαδρομή και ξεπερνάει κατά πολύ αυτό του πετρελαίου και του αερίου.

Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Η απόσταση είναι περίπου στα 500 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος έχει μειωθεί στις 4:30. Το κόστος με επιστροφή είναι όμως 61,30 ευρώ.

Αθήνα - Πάτρα

Μετά το Πάσχα θα υπάρχουν αλλαγές στους σταθμούς, μιας και πρόκειται να προστεθούν νέοι. Το αποτέλεσμα είναι οι εκδρομείς να πληρώσουν 12,60 ευρώ για το ταξίδι μετ’ επιστροφής.

Πάτρα - Ιωάννινα

Οι νέοι σταθμοί της Ιόνιας Οδού θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι, όταν παραδοθεί σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος. Το κόστος, λοιπόν, για την απλή διέλευση από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είναι 13,30 ευρώ.
 
Top