Την ερχόμενη Τρίτη, 25 Απριλίου, συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Οι τουρκικές αρχές επανήλθαν με δεύτερο αίτημα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ανάψει το «πράσινο φως» για να εκδοθούν οι 8 στρατιωτικοί στην Τουρκία. Οι 8 παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

Οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ενώ για τους υπόλοιπους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το σχετικό αίτημα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εκζητά τους 8 προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της απόπειρας δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδισης για να εκτελέσει την αποστολή της, της απόπειρας κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης, της απόπειρας κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, της λεηλασίας από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά στην αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και της πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Επιπλέον, στο δεύτερο αίτημα έκδοσης έχουν προστεθεί δευτερεύοντα αδικήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της πρόκλησης ζημιάς.
 
Top