Να νομοθετηθεί το δικαίωμα προτεραιότητας των Ελλήνων στην εξαγορά των δανείων τους έναντι των funds ζητούν 110.000 και πλέον πολίτες. Το «μαχαίρι και το καρπούζι», μάλιστα, βρίσκεται αποκλειστικά στα… χέρια της κυβέρνησης, αφού καμία μνημονιακή.... δέσμευση δεν εμποδίζει την υλοποίηση αυτής της έκκλησης.

Αλλωστε, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα στον άξονα 3: «Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας», επισημαίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους πολίτες, εφόσον συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές (άρθρα 44 και 73). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει «ο Ελεύθερος Τύπος» η κυβέρνηση αναγνωρίζει και δίνει αξία στα αιτήματα που προέρχονται από ένα σεβαστό αριθμό πολιτών. Κατ’ επέκταση, ανταποκρινόμενη θετικά στην παραπάνω έκκληση, δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιβεβαιώσει, εμπράκτως, τη θέσης της.

Η καμπάνια

Για το αυτονόητο δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται, με προτεραιότητα έναντι των funds, συστάθηκε ένα ψήφισμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών του Avaaz.org. Η συγκεκριμένη καμπάνια-πρωτοβουλία της δικηγόρου, Αριάδνης Νούκα, η οποία ειδικεύεται στο αντικείμενο των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, πήρε σάρκα και οστά στις 17/5/2016. Οι πολίτες που υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα υπερβαίνουν σήμερα τους 110.000. Η καμπάνια συνεχίζεται και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο λόγω της επικείμενης κατάθεσης του ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Υπέρ του συγκεκριμένου δικαιώματος έχουν ταχθεί -μεταξύ άλλων- η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινήματος πολιτών Avaaz, Σπύρο Λημναίο: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πανίσχυρα τραπεζικά συμφέροντα που τους “βολεύει” να ξεπουλήσουν τα δάνεια του κόσμου σε πακέτα, αντί να επικοινωνούν με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι η ίδια τζογαδόρικη τακτική που γονάτισε την παγκόσμια οικονομία το 2008. Ηρθε όμως η στιγμή να σταματήσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν τις ζωές των ανθρώπων ως πακέτα».

Φρένο στην απληστία

Ο ίδιος σε επιστολή του, προ ημερών, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, κ.κ. Δ. Παπαδημητρίου και Ε. Τσακαλώτο, τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, και βουλευτές τους προτείνει στο ν/σ για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων» να περάσουν τροπολογία, με την οποία θα σωθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων. 
«Η κυβέρνηση και οι βουλευτές έχουν μια τεράστια ευκαιρία να βάλουν φρένο στο μεγαλύτερο ξεπούλημα της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων και να αποδείξουν ότι αγωνίζονται για να προστατεύσουν τους πολίτες από την απληστία των αγορών και των κερδοσκόπων», δήλωσε o κ. Λημναίος στον «Ε.Τ.», εκτιμώντας πως «αν νομοθετηθεί αυτό το δικαίωμα, ίσως σημάνει το μεγαλύτερο κούρεμα ιδιωτικού χρέους από την αρχή της κρίσης».





Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 
Top