της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό.

Οι άνθρωποι με απώλεια ακοής καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να ακούσουν και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Αυτή η προσπάθεια όμως τους προκαλεί άγχος, κούραση, αυξημένη αρτηριακή πίεση και πονοκεφάλους. Επίσης, αναπτύσσονται αισθήματα αμηχανίας και ντροπής, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους, καθώς και την κοινωνική τους ζωή, αφού απομονώνονται και μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη.


Tο θέμα για το 2017 είναι:

ΔΡΑΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ: Επενδύστε στην Ακοή σας

και o ΠΟΥ εφιστά την προσοχή στον οικονομικό αντίκτυπο της απώλειας της ακοής.
Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η απώλεια της ακοής ενέχει υψηλό κόστος για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών.


Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.00 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι!

Ένας στους οκτώ νέους παγκοσμίως χάνει από μέτριο έως σημαντικό βαθμό την ακοή του επειδή ακούει συνέχεια μουσική με ακουστικά, ενώ από τους ενήλικες που έχουν πρόβλημα ακοής, ο ένας στους τρεις σε όλο τον κόσμο το έχει αποκτήσει λόγω έκθεσης σε θόρυβο.

Στις δυτικές χώρες έχουν μειωθεί τα προβλήματα ακοής που προκαλούνται από έκθεση σε επαγγελματικούς θορύβους διότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί τα προβλήματα ακοής λόγω έκθεσης σε κοινωνικούς θορύβους όπως πχ δυνατή μουσική κατά τη διασκέδαση.

Στατιστικά η βαρηκοΐα ( κάθε είδους βαρύτηταs) αφορά το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, οπότε βάση των παγκοσμίων ποσοστών απασχολεί ένα εκατομμύριο Έλληνες περίπου.

Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα από τιs ηλικίες των 60 ετών και άνω φτάνουν στο 15-20% περίπου αλλά και στις ηλικίες 30-60 ετών φτάνουν το ποσοστό του 6-8% περίπου.

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του θορύβου στις μεγαλουπόλεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών από νεαρά άτομα ( βλ. ακουστικά pc, μουσική, κλπ) έχουμε αύξηση των πτώσεων ακοήs ακόμη και σε παιδιά.!!

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Eίναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.


Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:
 • Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
 • Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
 • Θόρυβος.
 • Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
 • Καρκινικοί όγκοι
 • Τραυματισμοί του αυτιού
 • Γεροντική ηλικία.
 • Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.


Εάν ανησυχείτε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή κάποιος φίλος μπορεί να έχει απώλεια ακοής, τότε παρατηρείστε αν παρουσιάζει μία η περισσότερες από τις πιο κάτω ενδείξεις:

 • Δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και τους ζητά επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
 • Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να ακούσει ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση
• Αρνείται ότι έχει απώλεια ακοής και κατηγορεί τους άλλους ότι μουρμουρίζουν
• Έχει βουητό / σφύριγμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά
• Αποσύρεται από κοινωνικές δραστηριότητες και συζητήσεις
• Προσπαθεί να ελέγξει τις συνομιλίες με το να μιλά αυτός περισσότερο

Αν εντοπίσετε μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω ενδείξεις τότε συμβουλέψτε το άτομο αυτό να επισκεφτεί ένα ΩΡΛ για αξιολόγηση της ακοή του.

 Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.


Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν ακόμη μέσω ήχο-κάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.

Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας διατηρείται η ποιότητα ακοής, η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας και των αγαπημένων σας προσώπων και να σας προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εντούτοις, η επιτυχής θεραπεία είναι μια διαδικασία εφ’ όρου ζωής, η οποία περιλαμβάνει συνεχείς αξιολογήσεις, ρυθμίσεις και υποστήριξη, αφού τα ακουστικά βαρηκοΐας από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την απώλεια ακοής. Η αξιολόγηση της ακοής πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ειδικά όταν κάποιο άτομο εκτίθεται σε δυνατούς, ενοχλητικούς και συνεχόμενους ήχους (πέρα των 85dB). Επίσης, εάν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στην ακοή ή βουητά στα αυτιά, τότε ο έλεγχος της ακοής πρέπει να γίνει άμεσα.



 
Top