«Όχι» στον λαϊκισμό είπε η Ολλανδία με την ψήφο της υπέρ του Mark Rutte,με το ευρωφοβικό κόμμα του Wilders να δέχεται μια ισχυρή ήττα. Απ’ τους χαμένους των εκλογών και το κόμμα του Jeroen Dijsselbloem. Μηνύματα αισιοδοξίας απ’ την Ευρώπη.

Η Ε.Ε. πήρε «ανάσα» λίγο πριν αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο φόβο της, ο οποίος δεν είναι άλλος απ’ την υποψηφιότητα της Marine Le Pen στις γαλλικές Προεδρικές εκλογές.

Ο Mark Rutte αναδείχθηκε μεγάλος νικητής, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας αισθήματα ανακούφισης σ’ όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως ήττα των «αντιευρωπαϊστών» και ως «καλά νέα», ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φράση του Juncker: «Μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος ενάντια στους εξτρεμιστές».

H μεγάλη σημασία των εκλογών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί τάχθηκαν εναντίον του λαϊκισμού, προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες και σημειώνοντας ένα απ’ τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των τελευταίων 30 χρόνων.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το κόμμα του Rutte φθάνει στο 21,2 %. Ακολουθεί το κόμμα του Wilders με 13,1%. Τρίτο στο 12,6 % είναι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών κι ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1%.

Σύμφωνα με τα εν λόγω αποτελέσματα, οι έδρες μοιράζονται ως εξής:
33 στο κόμμα του Rutte
20 στο PVV
19 έδρες στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Δημοκρατικούς

Την Παρασκευή αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

ipop.gr
 
Top