Καμπανάκι κινδύνου για την υγεία των ματιών μας κρούουν οι ειδικοί καθώς η λέπτυνση της στιβάδας του όζοντος (3–6% ανά δεκαετία) έχει αυξήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στα μάτια μας. Η UVA ακτινοβολία εισχωρεί μέχρι τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας βλάβες στην ωχρά κηλίδα, ενώ η UVB απορροφάται από τον κερατοειδή και το φακό και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.

Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σχεδόν μαθηματικά σε διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, η συχνότερη από τις οποίες είναι ο καταρράκτης, μία από τις κύριες αιτίες χαμηλής όρασης και τύφλωσης στον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε 1% μείωσης της στιβάδας του όζοντος, η συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη θα αυξάνεται κατά 0,5%.
Το κακό με την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ότι η βλαπτική της επίδραση δρα αθροιστικά και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. Το 50% της ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή το παίρνουμε τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μας. Πλην του καταρράκτη, με την έκθεση στον ήλιο σχετίζεται επίσης το πτερύγιο (ανάπτυξη ινώδους μεμβράνης που επεκτείνεται πάνω στον κερατοειδή, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της όρασης), η φωτοκερατίτιδα (έγκαυμα του κερατοειδούς), η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (που προκαλεί μειωμένη όραση σε άτομα άνω των 55 ετών) και το ηλιακό έγκαυμα των βλεφάρων.
Η ευπαθέστερη ομάδα απέναντι στη UV ακτινοβολία, είναι τα παιδιά, που περνούν περισσότερες ώρες από τους ενήλικες στο εξωτερικό περιβάλλον και στον ήλιο, γ΄αυτό και είναι απαραίτητο να φοράμε προληπτικά γυαλιά ηλίου και καπέλο με μεγάλο γείσο σε παιδιά άνω του ενός έτους.
Εκτός από τα παιδιά, μεγάλο κίνδυνο να υποστούν βλάβες στα μάτια τους από την υπεριώδη ακτινοβολία διατρέχουν επίσης, τα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο, αθλητές του σκι, άνθρωποι που επιδίδονται σε πολύωρη ηλιοθεραπεία κλπ, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης της ωχράς κηλίδας διατρέχουν τα άφακα άτομα, στα οποία λόγω εγχείρησης καταρράκτη, απουσιάζει ο φακός που απορροφά τη UV ακτινοβολία.
Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που λούζεται από τον ήλιο 11 μήνες το χρόνο, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόδα, αλλά ανάγκη. Δυστυχώς όμως, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αντί να αγοράζουν ποιοτικά, ελεγμένα γυαλιά ηλίου από καταστήματα οπτικών, προτιμούν τις αμφιβόλου ποιότητας αντιγραφές επώνυμων μοντέλων από πάγκους πεζοδρομίων και περίπτερα, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ματιών τους.
 stogiatro.gr
 
Top