Nέα μελέτη αναδεικνύει ένα φυλετικό χάσμα στον έλεγχο, τη διάγνωση και την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, με τις γυναίκες να υστερούν σημαντικά.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να απευθυνθούν στον παθολόγο τους και ο τελευταίος να αποτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου τους για καρδιαγγειακή νόσο. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τις γυναίκες, οι οποίες  ελέγχθηκαν κατά 12 % λιγότερο από τους άνδρες.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 53.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες έως 54 ετών έχουν 37% μικρότερες πιθανότητες να λαμβάνουν και τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, στατίνες και αντιυπερτασικά.
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες γυναίκες (άνω των 65 ετών) έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας να λαμβάνουν τα κατάλληλα φάρμακα.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Julie Redfern, από το The George Institute για την Παγκόσμια Υγεία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, γιατί κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.
Ο Καθηγητής δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι νόσος των ανδρών. Αυτό δεν ισχύει όμως στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ και φοβόμαστε ότι ένας από τους λόγους που περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιαγγειακά συμβάματα είναι γιατί δεν αντιμετωπίζονται σωστά, ή επειδή δεν τους έγιναν καν οι σωστές ερωτήσεις». Οι καπνίστριες έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές.
"Είναι απλά απαράδεκτο ότι περισσότερες από τις μισές νέες γυναίκες στη μελέτη αυτή δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα φάρμακα για την υγεία της καρδιάς. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο", σημείωσε η Karice Hyun, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
"Χρειαζόμαστε μια λύση για την αντιμετώπιση αυτών των πολύ ανησυχητικών κενών στη φροντίδα που έχει να κάνει με την υγεία της καρδιάς, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισότιμα σε όλο το σύστημα υγείας."
Ενώ η έκθεση τόνισε την ανισότητα των δύο φύλων, αποκάλυψε επίσης ότι μόλις για το 43,3% των ατόμων είχαν καταγραφεί όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες κινδύνου, ενώ ότι μόνο στο 47,5% των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είχαν συνταγογραφηθεί προληπτικά φάρμακα.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Redfern πρόσθεσε: "Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πραγματικά ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών".
stogiaro.gr
 
Top