Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τα προϊόντα που λαμβάνουμε απευθείας από την ύπαιθρο ως πιο αγνά και μη επεξεργασμένα, μπορεί όμως να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους, ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης επεξεργασίας. Το απαστερίωτο γάλα μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, παράσιτα και ιούς. Δυστυχώς στις ΗΠΑ, οι επιδημίες από την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος βρίσκονται σε άνοδο.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς τούτο: ότι το απαστερίωτο γάλα, έχει 150 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας επιδημίας σε σχέση με το παστεριωμένο.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διάρροιας, πόνου στο στομάχι, εμέτων, έως και νεφρικής ανεάρκειας, παράλυσης και θανάτου. Το μη παστεριωμένο γάλα δεν πρόκειται να σας προσφέρει κανένα παραπάνω θρεπτικό συστατικό σε σχέση με το παστεριωμένο. Το μόνο με το οποίο μπορεί να σας εφοδιάσει είναι με επικίνδυνα βακτήρια, όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, το κρυπτοσπορίδιο, το E coli, η λιστέρια και η σαλμονέλα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όλες εκείνες οι θεωρίες ότι το απαστερίωτο γάλα συμβάλλει στην πρόληψη ή στη θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος ανήκουν στη σφαίρα του μύθου.
Το γάλα μπορεί να μολυνθεί μεταξύ άλλων:
• από τα κόπρανα του ζώου που μπορούν να έλθουν σε άμεση επαφή με το γάλα
• από κάποια ασθένεια που μπορεί να πάσχει το ζώο
• από έντομα και τρωκτικά
• από τους ανθρώπους, μέσω δασταυρούμενης επιμόλυνσης
• από βακτήρια που ζουν στο δέρμα του ζώου
• από κάποια λοίμωξη του ζώου (π.χ. μαστίτιδα)
Ποιοι χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας;
Βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μία λοίμωξη από την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι και οι υγιείς ενήλικες δεν μπορούν να αρρωστήσουν.
stogiatro.gr
 
Top